Obavijesti

Tech

Komentari 0

Iz otopljenih ledenjaka dolaze kemikalije i uzrokuju tumore

Iz otopljenih ledenjaka dolaze kemikalije i uzrokuju tumore
1

Najveću brigu predstavljaju otporni organski onečišćivači koji se topljenjem leda otpuštaju u more i atmosferu te kroz hranidbeni lanac dolaze do čovjeka i truju ga

VIDEO

Izvješće UN-a upozorava na otrovne i kancerogene tvari zarobljene u ledenjacima koje se otapaju zbog globalnog zatopljenja. Kemikalije potom dolaze u hranidbeni lanac te se unose i u ljudski organizam, uzrokujući tumore, srčana oboljenja i neplodnost. Zbog ekstremnih vremenskih uvjeta ove godine, kao što su bile poplave u Pakistanu, sve veći broj onečišćivača oslobađa se u okoliš. Povećenje temperature te korištenje sprejeva koji sadrže kemijski pesticid DDT utjecat će i na širenje brojnih bolesti poput malarije, tvrde stručnjaci.

UN-ova studija utvrdila je kako se otporni organski onečišćivači sve češće mogu pronaći u krvi čovjeka, a sve je veća izloženost pesticidu DDT. Njegova je upotreba zabranjena u poljoprivredi iako se još uvijek koristi za suzbijanje insekata koji prenose razne bolesti. Autori studije također su zabrinuti zbog onečišćivaća iz zraka koji nastaju sagorijevanjem automobilskih goriva.

Utjecaj čovjeka

Globalno zatopljenje kao i toksične tvari koje je industrijska proizvodnja ispustila u okoliš isključivo su djelo čovjeka. Studija koja treba biti objavljena slijedeći mjesec ukazuje na još veće podizanje temperature, ekstremne vremenske uvjete koje će ugroziti biljni, životinjski ali i ljudski svijet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U prošlosti su toksične tvari putovale vrlo dugo i ostajale zarobljene u ledu glečera i ledenih pokrova. No, kako se led topi, ili ako temperatura raste, oni se vraćaju natrag u mora i atmosferu. To je problem za cijeli svijet jer onečišćenje ne poštuje granice država - stoji u službenoj izjavi UN-a.

- Vrlo mala količina postojanih organskih onečišćujućih tvari ući će u prehrambeni lanac, ali oni se nakupljaju u sve višim i višim razinama, a zadnje odredište je čovjek. Pronašli smo ih u majčinom mlijeku i krvi - izjavio je Donald Cooper iz programa Ujedinjenih naroda za okoliš.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle