Obavijesti

Tech

Komentari 46

Izraelski izumitelj kartonskim biciklom želi promijeniti svijet

Izraelski izumitelj kartonskim biciklom želi promijeniti svijet
6

Izhar Gafni nekoliko godina radio je na biciklu koji neće imati metalnih dijelova, a uskoro će u proizvodnju. Kaže kako bi bicikl u trgovinama trebao koštati 20 dolara

VIDEO

Izraelski izumitelj Izhar Gafni (50) napravio je bicikl koji je gotovo cijeli od kartona, a za koji kaže da ima potencijal promijeniti prometne navike ljudi u najgušće naseljenim gradovima pa sve do najsiromašnijih dijelova Afrike. 

Godinama se bavi idejom kartonskog bicikla, a za Reuters je rekao kako se nakon niza pokušaja i pogreški, posljednji prototip dokazao te će uskoro krenuti i masovna proizvodnja. 

- Oduvijek me oduševljavala primjena nekonvencionalnih tehnologija na materijalima i to sam nekoliko puta već činio. No, ovo je kulminacija nekoliko stvari koje su se spojile. Radio sam četiri godine kako bih otklonio slabe točke u kartonskim spojevima - rekao je Gafni. 

Objašnjava kako je lako napraviti kartonsku kutiju koja će biti čvrsta i trajna, no da je bicikl sasvim druga priča. Trebao je pronaći pravi način presavijanja kartona, što mu je trajalo godinu i pol. Testirajući trajnost, Gafni je dio umočio u vodu gdje je i nakon nekoliko mjeseci zadržao čvrstoću. 

Kad će biti spreman za proizvodnju, bicikl neće imati metalnih dijelova. čak će i kočnice, kotači i osovina pedala biti od recikliranih materijala, no još ne otkriva o čemu će se raditi. 

Iako sam ima nekoliko skupih bicikala, njegov izum u masovnoj proizvodnji ne bi trebao koštati više od 20 dolara (oko 115 kuna), dok je sam trošak proizvodnje 50 kuna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama