Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Jednooko čudovište: Zaronila i ostala ispod površine 61 dan...

USS TRITON Jedini svjedok podmornice u Pacifiku bio je 19-godišnji ribar. Rekao da je vidio kako ga iz mora promatra 'čudnovato svjetleće oko' misleći da se radi o čudovištu

8 komentara

USS Triton prva je podmornica koja je oplovila svijet. Nakon 60 dana i 21 sat ispod površine mora, izronila je u Grotonu u Connecticutu. Triton je prvo podmorsko putovanje oko svijeta prošla rutom portugalskog pomorca Ferdinanda Magellana, prvog čovjeka koji bi oplovio svijet da nije poginuo kod otoka Mactan na Filipinima. 

ŠTO SE DOGODILO? Misterij potonule podmornice: 'Napala nas je morska neman'

Dužine 136,4 metra, sagrađena je za pratnju flota bojnih brodova. Triton je bila nuklearna podmornica i jedini primjerak svoje klase te jedina zapadnjačka podmornica koja je imala dva nuklearna reaktora. Izgradnja podmornice stajala je 100 milijuna dolara i do tada bila je najskuplja, najveća i najsnažnija podmornica na svijetu.  

'Čudnovato svjetleće oko'

Pod kodnim imenom operacija Soundblast, Triton je na svoje putovanje krenula iz matične luke New London iz Connecticuta 15. veljače 1960 godine. Posadi je rečeno da se pripremi na nešto dulji boravak pod morem nego što je uobičajeno, piše Wired.

SVE ZBOG TIRPITZA Tragovi nacista i danas se vide u stablima na sjeveru Norveške

Do 24. veljače stigli su do otočja sv. Petra i Pavla usred Atlantskog oceana u teritorijalnim vodama Brazila, odakle je službeno krenulo oplovljavanje i tamo je članovima posade prezentiran pravi plan - put oko svijeta. U nekoliko sljedećih tjedana, podmornica Triton je oplovila Rt Horn, prešla Pacifički i Indijski ocean i potom oko Rta Dobre Nade ponovno ušla u Atlantski ocean. 

NAJLJEPŠA JAHTA? Kao da je stigla iz budućnosti: Tuhura je krstarica od 115 m

Jedini svjedok plovidbe podmornice u Pacifiku bio je 19-godišnji ribar koji ih je vidio ribareći u Magellanovom zaljevu. National Geographic koji je dokumentirao cijelo putovanje potražio je mladog ribara na Filipinima i našao ga na otoku Mactanu, istom otoku na kojem je Magellan poginuo. Ribar je rekao da je vidio kako ga iz mora promatra 'čudnovato svjetleće oko' i mislio da se radi o morskom čudovištu.

Triton je izronila samo jednom, zbog evakuacije bolesnog člana posade na krstaricu USS Macron u blizini Montevidea u Urugvaju, pa se ta intervencija ne uzima kao prekid poduhvata prvog podmorskog oplovljavanja svijeta.

U matičnu luku New London vratila se na današnji dan, 10. svibnja 1960. godine, nakon točno 83 dana i 10 sati pod morem, tijekom kojih je prešla ukupno 57.958,91 kilometara. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message