Obavijesti

Tech

Komentari 8

Jeftinije i učinkovito: U Brazilu opekline liječe ribljom kožom

Jeftinije i učinkovito: U Brazilu opekline liječe ribljom kožom
5

Tilapijina koža pokazala se puno boljom od uobičajenih terapija u ublažavanju i iscjeljivanju teških opeklina, rekao je brazilski liječnik Edmar Maciel koji je osmislio tretman

VIDEO

Brazilski znanstvenici već dulje vrijeme eksperimentiraju s novim načinom liječenja teških opeklina na pacijentima, pri čemu koriste kožu slatkovodne ribe tilapije, čime se ublažava bol kod pacijenta te se znatno smanjuju bolnički troškovi. 

Dugo se u tretiranju opeklina koristilo zamrznuto svinjsko tkivo koje je, zahvaljujući kolagenu vlažilo opeklinu i obnavljalo kožu.

S obzirom na to da u brazilskim javnim bolnicama nerijetko nedostaje ljudske i svinjske kože za ovakve zahvate, a o umjetnim alternativama koje se koriste u bolnicama na Zapadu nema govora, medicinsko osoblje teške opekline najčešće omotava zavojima i gazom koji se moraju vrlo često mijenjati. Pritom se koža može oštetiti, a postupak je bolan. 

The Wider Image: Healing burns with fish skin

Edmar Maciel, brazilski plastični kirurg osmislio je nov tretman pri kojemu koristi kožu slatkovodne ribe tilapije. 

Riječ je o vrlo čistoj ribi, a usto i otpornoj na bolesti. Najprije se ribi odstranjuju sitne krljušti, mišići i toksini, a potom se koža razvlači, tretira te pohranjuje u sterilne plastične vrećice i u hladnjak, gdje se može čuvati i do dvije godine. 

Krajnji je proizvod koža vrlo slična ljudskoj. Vrlo je savitljiva te se lako oblikuje oko pacijentove rane. Stavlja se izravno na kožu, a potom se omota zavojem. Nema potrebe za bilo kojom vrstom medicinske kreme. Nakon desetak dana liječnici odstranjuju zavoj, a tilapijina koža, koja se u međuvremenu osušila, jednostavno se oljušti. 

The Wider Image: Healing burns with fish skin

Dr. Maciel je objasnio da tilapijina koža sadrži optimalnu razinu kolagena tipa 1 te je iznimno vlažna, a to su dva važna faktora u liječenju opeklina. 

"Tilapijina koža pokazala se puno boljom od uobičajenih terapija u ublažavanju i iscjeljivanju teških opeklina", rekao je. Korištenje tilapijine kože tijekom nekoliko dana ubrzava zarastanje rane te smanjuje potrebu za lijekovima protiv bolova, kaže brazilski znanstvenik Odorico de Morais. 

Ističe i da terapija takve opekline bolnicu stoji 75 posto manje od liječenja kremom sulfadiazina koja se najčešće koristi kod opeklina.

Brazilski znanstvenici nadaju se da će se ovakvo liječenje opeklina pokazati i komercijalno isplativim.

The Wider Image: Healing burns with fish skin
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle