Obavijesti

Tech

Komentari 46

Josipović je branio ACTA-u, a hakeri su mu napali stranicu

Josipović je branio ACTA-u, a hakeri su mu napali stranicu
4

Nakon što je govorio u prilog sporazuma ACTA, hakeri su u četvrtak navečer napali stranicu predsjednik.hr. Josipović je rekao da je krađa s interneta nedopustiva

VIDEO

Predsjednik Ivo Josipović u četvrtak je za Media Servis govorio o spornom sporazumu ACTA (Anti-counterfeiting Trade Agreement trgovinski sporazum protiv krivotvorenja) te je rekao da vjeruje kako neće doći do kršenja prava na privatnost, niti bi se s time složio, no naglašava važnost zaštite autorskih prava. Izjavio je kako nije ljudsko pravo uzeti tuđi rad besplatno. 

OVDJE možete pročitati zašto je ACTA kontroverzna

- To je isto kao da dođete recimo u samoposlugu, uzmete neke artikle, i kažete, gle, ovo mi je zgodno i lijepo, ja bih to uzeo i to je moje ljudsko pravo da se hranim – smatra Josipović. Dodao je kako iza autorskih djela stoji nečiji rad i egzistencija te nečije investicije i da je apsolutno nedopustivo da se naprosto krade s interneta. Smatra da je važnije razmisliti o tome da se za autorska djela nađe pravična cijena. Komentirao je i kako su brojne diskografske kuće naprosto propale jer je netko smatrao da može krasti tuđa djela na internetu.

Nakon što je govorio u prilog sporazuma ACTA, hakeri su u četvrtak navečer napali stranicu predsjednik.hr. Dnevnik.hr piše kako su dobili poruku da su stranicu napali zbog podrške sporazumu i najavili nove napade. Stranici se u petak može pristupiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Institut hrvatske glazbe osudio je rušenje stranice predsjednika Josipovića. Navode da je to neprihvatljiva demonstracija sile i da predstavlja upravo ono protiv čega Anonymousi tvrde da se bore: beskompromisnu cenzuru i ograničavanje slobode javnog izražavanja na internetu.

Opačić: Vlada je za široku javnu raspravu o ACTA-i

Na prvom druženju predstavnika Vlade i online zajednice #VladaUP raspravljalo se i o ACTA-i. Poruka poslana građanima jest da se Vlada zalaže za široku javnu raspravu o tom gorućem pitanju. Tviterašima je puštena i snimka govora Hannesa Swobode iz Europskog parlamenta koji je kazao da je Parlament EU veoma sumnjičav prema ACTA-i te se ondje o ovom sporazumu intenzivno razgovara.

– Vlada će se informirati o ACTA-i i pozvati na raspravu sve zainteresirane prije ikakve odluke – poručila je M. Opačić te kazala da su po dolasku zatekli groznu situaciju što se tiče informatizacije.

Opačić se osvrnula i na "grozno stanje" koje su zatekli.

U ovom trenutku nemamo nikakvu evidenciju podataka, informatizacija je na razini koja je potpuno neupotrebljiva, stoga ni sustav ne funkcionira. Svi koji smo preuzeli ministarstva želimo napraviti dobar sustav u kojem bi mogli kontrolirati sve novce koje dajemo korisnicima“, rekla je Opačić o povjerenstvu za koordinaciju informatizacije Hrvatske. 'To će nam olakšati posao', zaključila je Opačić.

Laburisti i HSP protiv ACTA-e

Hrvatski laburisti najavili su da će se u subotu pridružiti udrugama i neformalnim organizacijama u prosvjedu protiv ratifikacije sporazuma ACTA. Tražit će od Vlade da odbije potpisati taj, kako kažu, štetni sporazum obzirom da radi protiv interesa hrvatskog društva i svih građana Republike Hrvatske.

Hrvatski laburisti smatraju da je sporazum ACTA štetan jer kroz globalno usklađivanje i postroženje okvira zaštite različitih oblika intelektualnog vlasništva: patenata, robnih marki i autorskih prava donosi izvjesni rizik po temeljna građanska prava. Autorska prava i intelektualno vlasništvo je apsolutno potrebno zaštititi, ali ne na uštrb slobode građana, navode laburisti na svojoj stranici.

HSP dr. Ante Starčević protivi se svim oblicima totalitarizma i diktature te smatraju da ACTA u ovom obliku nije prihvatljiva u jednom demokratski uređenom društvu. Poštujući autorska prava i intelektualno vlasništvo, smatraju da isti moraju biti zaštićeni, ali ne na način da se ograničavaju ljudska i građanska prava državljana RH, što bi se ratifikacijom ACTA-e i dogodilo, smatra dopredsjednik stranke Ivan Tepeš, piše Večernji list. Pozvao je Vladu da se očituje o ACTA-i i pokrene javnu raspravu te upoznaju građane o sporazumu.

Rakar: Ovo je bitka bez kraja

O prijedlozima zakona SOPA i PIPA te o ACTA-i u Dobro jutro Hrvatska govorio je i komunikacijski savjetnik Marko Rakar. Komentirao je kako je svima jedan od ciljeva suzbijanje internetskog piratstva i zaštita autorskih prava. Dodao je kako ih zagovaraju svi oni koji su oštećeni internetom, prvenstveno glazbena i filmska industrija koje su oštećene. Naglasio je kako je jedan od problema, ako stupe sporazumi na snagu, što će naša komunikacija na internetu biti promatrana, a u slučaju da netko zaključi da smo prekršili neki od tih zakona, ISP je dužan to prijaviti. 

- Drugi problem je ako naletimo na neku stranicu koja sustavno krši neka prava, vlasti imaju pravo takvu stranicu zatvoriti bez sudskog procesa, a teret dokazivanja je na onom kojeg se optužuje. 

Rakar smatra kako nije moguće spriječiti ilegalni sadržaj, jer će jedna i druga strana se razvijati i napredovati. Dodaje da je to bitka bez kraja, te da se u pozadini sve svodi na posao i zaradu te poslovne modele koji se još temelje na 19. i 20. stoljeću, dok je internet to sve razrušio. Kaže kako kompanije moraju naći nove modele zarade. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota