Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

Kad bi gađali uragan atomskom bombom nastao bi i veći kaos

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je demantirao da je predložio korištenje nuklearnog oružja za uništenje uragana prije nego stignu do Sjedinjenih Država, nazvavši te navode "smiješnima".

NOAA handout photo of Hurricane Michael seen in the Gulf of Mexico
Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
14 komentara

Američki portal Axios objavio je da je Trump o toj mogućnosti raspravljao s nekoliko dužnosnika za nacionalnu sigurnost.

Prema neimenovanom izvoru, sudionici su nakon susreta izašli zbunjeni, a kada je sve procurilo u javnost, Donald Trump se oglasio na Twitteru. 

- Priča Axiosa o tome da je predsjednik želio raznijeti uragane nuklearnim oružjem je smiješna. Nikada to nisam rekao. To je samo još jedna lažna vijest, napisao je američki predsjednik na Twitteru. 

Oko svega se oglasila i američka Državna administracija za oceane i atmosferu (NOAA). Njeni predstavnici bili su kratki i jasni - bombardiranje uragana imalo bi 'razarajući' rezultat. 

- Korištenje nuklearnog oružja na uraganima najvjerojatnije ne bi promijenilo stanje uragana, a snažne bi zračne struje vrlo brzo radioaktivni materijal rasule po tlu, prenosi BBC stav NOAA-e.  

Poteškoća pri korištenju eksploziva kako bi se izmijenio uragan leži u tome koliko je energije potrebno da bi se to dogodilo. Naime, toplinsko ispuštanje uragana ekvivalentno je eksplozijama 10-megatonskih bombi svakih 20 minuta. 

Iako je mehanička energija bombe bliža energiji oluje, 'zadatak usmjeravanja samo polovice te energije u mjesto u sredini udaljenog oceana bio bi vrlo težak', tvrdi NOAA.

- Napadanje slabih tropskih valova ili udubljenja prije nego dođu u priliku da narastu u uragane također nije obećavajuće. 

- Otprilike 80 takvih poremećaja formira se svake godine u slivu Atlantika, ali samo ih oko petero godišnje postaje uraganom. Ne postoji način kojim bi se predvidjelo koji od poremećaja će se razviti u uragan. 

Ideja o bombardiranju uragana nije nova

Kontroverznu ideju prvi je izložio vladin znanstvenik još 50-ih godina prošlog stoljeća. 

Tijekom govora u National Press Clubu 1961. godine Francis Riechelderfer, šef Državnog hidrometeorološkog zavoda SAD-a rekao je 'da može zamisliti da ćemo jednog dana, usred mora, uragane gađati nuklearnim bombama'. Predstavnici Zavoda nešto su kasnije za National Geographic objasnili da bi Zavod počeo koristiti nuklearno oružje tek 'kada bismo znali točno što radimo'. 

Profesorica Sharon Squassoni kaže da ideja potječe iz 50-ih godina i Plowshares Programa kada je skupina znanstvenika predložila listu 'fantastičnih i potpuno suludih' načina na koji bi se mogla iskoristiti nuklearna bomba, piše BBC

Kroz 20 godina, SAD je aktivirao 37 nuklearnih bombi u sklopu 27 pokusa kako bi vidjeli može li se to oružje koristiti za prokopavanje kanala, rudnika ili čak za gradnju brodskih luka. 

Upravo je zastrašujuće koliko se nonšalantno pričalo o upotrebi nuklearnog oružja. Kasnije, kada se znanost upoznala s učincima radioaktivnosti, takvi su suludi prijedlozi nestali. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message