Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

Kad smo za igre trebali olovku: Commodore slavi 37. rođendan

Na tržištu se pojavio u kolovozu 1982. i prodavali su se po cijeni od 595 dolara, ušao u Guinnesovu knjigu rekorda kao najprodavaniji model računala svih vremena

2 komentara

Prije 37 godina, na Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu predstavljen je i Commodore 64, jedno od najpopularnijih računala koje je dominiralo tržištem osamdesetih godina i ušlo u Guinnessovu knjigu rekorda kao najprodavaniji model računala svih vremena. Procjenjuje se da ih je prodano negdje oko 17 milijuna

Proizvodnja je počela početkom 1982. godine, a na tržištu su se pojavili u kolovozu 1982 i prodavali po cijeni od 595 dolara (što je ekvivalentno današnjim 1.545 dolara).

Commodore 64 je bio 8-bitno računalo s 64 KB memorije, (38911 bajtova slobodnih za programe u BASIC-u) zvučni čip MOS 6581 SID zbog kojem je imao dobar zvuk i procesorom MOS 6502 ii prilično solidnu grafiku za svoje vrijeme, pa je ubrzo postao traženiji od konkurenata ZX Spectruma 48, Applea II i Atarija 400 i 800. Sredinom 80-tih mnogi korisnici C64 su zamijenili kazetofon vanjskim disketnim pogonom za diskete veličine 5,25 inča, ali mnogima je i dalje urezano u sjećanje premotavanje igara na kasetama olovkom. 

Popularni 'komodorac' bio je odlična platforma za videoigre, među kojima su neke od najpopularnijih bile tučnjava International Karate (IK+).

Tu je The Last Ninja klasik prodan u četiri milijuna primjeraka koji je doživio i drugo izdanje The Last Ninja 2, popularni Pirati koji su bili kombinacija avanture, akcije i simulacije.

Ovo su samo neke od igara koje su bile popularne i kod nas, a prema listi sto najpopularnijih igara na lemon64 mnogima je favorit bila avantura Zak McKracken and the Alien Mindbenders, ali i Tetris, Giana sisters, Boulder dash, Wizard of war... lista je poduža i mnogima izaziva nostalgiju. 

Ono zbog čega je Commodore ušao u legendu, vjerojatno je znatno doprinijelo njihovom kraju. Commodore je ostao u percepciji kao kompanija koja proizvodi jeftina računala, pa su krajem osamdesetih počeli gubiti tržišnu utakmicu s IBM PC-jem i Apple Macintosh. Commodore 64 prestao se proizvoditi u travnju 1994. godine, a do kraja istog mjeseca kompanija je proglasila bankrot. 

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message