Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Kad strojevi ratuju: Pametni robot lovio Osamu bin Ladena

Tvrtka ReconRobotics godinama izrađuje robote za američku vojsku. Throwbot XT sudjelovao je u lovu na najtraženijeg terorista. Dovoljno ga je baciti preko ograde

Recon Robotics
Foto: Recon Robotics
12 komentara

Nečujno uđe u sobu, pritaji se i počne raditi. Provlači se ispod stolova i stolica, skriva se iza ormara i prolazi neprijatelju iza leđa. Kamerom sve snima i naredniku šalje snimke.

Ne, nije riječ o malom, mršavom i dobro istreniranom vojniku kojeg su stariji poslali da odradi posao izviđača. Riječ je o puno manjem “vojniku” koji pomaže američkim vojnicima više nego bilo koji ljudski izviđač. Throwbot XT tvrtke Reconrobotics je 21 centimetar dug robot kojeg američka vojska godinama koristi u vojnim operacijama. Maleni uređaj dovoljno je samo baciti preko ograde dvorišta ili u kanalizaciju zgrade. Nakon toga ga je, kao u videoigri, lako navoditi do željene lokacije. Throwbot je praktički potpuno nečujan, a “vidi” i u mraku pomoću infracrvenih kamera i senzora pokreta. Može pasti s 30-ak metara visine.

Prvo su ga koristili specijalci SWAT, a nakon što se pokazao odličnim u urbanim policijskim operacijama, američka vojska je naručila 1800 komada.

- Iako su vrlo mali, ovi roboti igraju veliku ulogu u našim vojnim operacijama. Najvažnije je da smanje broj žrtava u američkoj vojsci - rekao je direktor tvrtke Reconrobotics Ernest Langdon, čiji je glasnogovornik Jack Klobucar hrvatskog porijekla.

Throwbot XT pokazao se odličnim u jednoj od najvećih operacija u povijesti američkih specijalaca. Prije nego što su ušli u kuću u pakistanskom gradu Abbottabadu, specijalci su u kompleks ubacili nekoliko robota koji su do detalja snimili situaciju. Vojnici su tako znali točan broj i pozicije Bin Ladenovih čuvara i bez žrtava uspjeli izvesti operaciju.

Na robotsku vojnu tehnologiju u svijetu godišnje se troši oko milijardu dolara. Najveći kupci su upravo Amerikanci, a slijede ih izraelska, britanska, njemačka i kineska vojska.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message