Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
45 komentara

Kako je tajanstveni Planet 9 stigao na rub Sunčeva sustava

Znanstvenici su ranije pretpostavljali da bi Planet 9 mogao biti egzoplanet kojeg je naše Sunce zarobilo, no nove matematičke teorije to su odbacile. No, kako je onda završio tamo?

Hurt/Caltech/IPAC/Reuters
Foto: Hurt/Caltech/IPAC/Reuters

Znanstvenici vjeruju da na vanjskim rubovima Sunčeva sustava postoji tajanstveni Planet 9, a prošle godine objavljena je i studija koja podržava tu teoriju. Međutim, dok se čeka njegova potvrda, znanstvenici nagađaju i kako je uopće tamo završio. Dosad je popularna teza bila da se radi o egzoplanetu koji je zalutao u 'naše krajeve' i da ga je Sunce zarobilo u svoju orbitu prije nekoliko milijardi godina. 

Međutim, tim znanstvenika iz Velike Britanije i Švicarske objavio je nove matematičke analize koje kažu da su izgledi za takav scenarij ravni nuli. Oni su simulirali tisuće takvih planetarnih ulova i kad su stavili sve uvjete u okvir formiranja Sunčeva sustava, takva stvar ne bi se mogla dogoditi. 

Dimitri Veras sa Sveučilišta u Warwicku za Newsweek je rekao kako je drugo vjerojatno objašnjenje da je ovaj planet nastao kao i ostali u blizini Sunca, ali da je s vremenom izguran. Pojašnjava kako je Sunčev sustav u svojoj mladosti bio puno aktivniji i da su ga gravitacijske interakcije izgurale prema rubovima. 

No, da bi potvrdili te teorije i postojanje ovakvog planeta, moramo ga detektirati. Najbolji trag bit će njegov dodatni utjecaj na objekte u Kuiperovu pojasu. Procjene su da je ovaj planet desetak puta veći od Zemlje i da mu treba između 10.000 i 20.000 godina za jednu orbitu oko Sunca. Naime, i Pluton smo otkrili tek 1930. godine, a kako mu za krug oko Sunca treba 247 godina, dosad smo vidjeli mali dio njegove orbite. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message