Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

Kako vam pozicioniranje kuće može smanjiti troškove?

Stavite svoju kuću u prostorni kontekst. Velike staklene stijene na južnoj strani kuće su povoljne s aspekta energetske učinkovitosti, no pogled prema sjeveru je možda zanimljiviji

trastus.com
Foto: trastus.com
1 komentara

Pozicioniranje kuće na parceli ključni je faktor u fazi planiranja gradnje. Povoljna orijentacija kuće u svrhu maksimalne iskoristivosti prirodnih resursa, primarno sunčevog zračenja, jedan je od 3 osnovna uvjeta za postizanje niskoenergetskog standarda koje u konačnici rezultira manjim troškovima grijanja. Prilikom projektiranja uzmite u obzir utjecaj vegetacije. U idealnim uvjetima zimzeleno drveće bit će pozicionirano sa sjeverne strane kuće kako bi je štitilo od hladnog sjevernog vjetra. S južne strane listopadno drveće će zimi propuštati sunčevu svjetlost, a ljeti pružati hlad. U gusto naseljenom području, na orijentaciju vaše kuće utjecat će položaj i udaljenost susjednih građevina.

Kuća se dizajnom mora uklopiti u kontekst prostora na kojem se nalazi uzimajući u obzir susjedne građevine ili pejsaž. Položaj i raspored kuće trebao bi biti osmišljen na način da se minimalizira potreba za iskopom, ravnanjem terena ili uklanjanjem vegetacije što povećava troškove i narušava stabilnost tla. Ostali faktori koji utječu na orijentaciju kuće i maksimalnu iskoristivost parcele su dimenzije parcele, pristup prometnici, raspored prostorija ovisno o njihovoj namjeni, iskoristivost željeni položaj terase, vrta ili garaže.

Tema: Niskoenergetska kuća 2 od A - Ž

Možda vas zanima i ovo:
Message