Obavijesti

Tech

Komentari 0

Kako vide budućnost: Male će robotičare ocjenjivati profesori

Kako vide budućnost: Male će robotičare ocjenjivati profesori

Svi koji žele mogu ove subote doći na zagrebački FER pogledati međunarodno STEM natjecanje učenika od 9 do 16 godina. Tema je "Grad budućnosti", a organizator Hrvatski robotički savez

VIDEO

Kako se grade kuće sigurne od potresa, kako dizajnirati dječje igralište dostupno svima, uključujući osobe s invaliditetom, kako poboljšati samoodrživost gradova, kako riješiti prometnu gužvu i kako spasiti divlje životinje koje zalutaju u grad?

Na sva ta pitanja odgovorit će ove subote na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva mladi sudionici natjecanja FIRST LEGO League, u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza.

http://hrobos.hr/19-natjecanja/384-poziv-na-first-lego-league-zagreb.html

Ove godine ekipno STEM natjecanje za djecu između 9 i 16 godina provodi se u 100 država svijeta, a jedna od tih država je i Hrvatska. Na natjecanje je prijavljeno 20 ekipa iz cijele zemlje, s 3-10 članova. Tako će na FER-u svoje projekte pokazati oko 170 djece, a tema natjecanja ove godine je “Grad budućnosti”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Tijekom pet mjeseci priprema djeca su proučavala mnogobrojna aktualna pitanja današnje svakodnevice - ističe u priopćenju Hrvatski robotički savez.

Neka od najvažnijih pitanja sigurno su ekologija, odnosno energetska održivost i štednja, zaštita okoline, ali i uključivost svih u društvu. Na susretu uživo demonstrirat će svoje istraživačko-inovativne radove. Osim toga, radili su na dizajnu i programiranju robota LEGO Mindstorms, koji će upravljati nadzornim dronom, pomicati kran, postaviti kućicu na drvo i slično. I sve to timskim radom, pomažući čak i protivničkoj ekipi, ističu u HRS-u.

Dodatna zanimljivost je što su ocjenjivači i suci na ovom natjecanju profesori naših fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Učiteljski fakultet, Filozofski fakultet, Građevinski fakultet te Fakultet strojarstva i brodogradnje) i Algebre te uspješni stručnjaci iz industrije.

Hrvatski pobjednici sudjelovat će na natjecanju regije Adria u Sloveniji te imaju mogućnost sudjelovanja na svjetskim natjecanjima u Grčkoj i SAD-u, a u HRS-u pozivaju sve zainteresirane da vide ove inovativne projekte da dođu na FER u subotu. Natjecanje počinje u 10 sati.

- Povratni komentari koje će natjecatelji dobiti od suca i ocjenjivača usmjerit će ih u nastavku rada, a nadamo se i u izboru budućeg zanimanja - kažu organizatori natjecanja.

https://www.facebook.com/events/488888188431175/

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto