Tech

Komentari 0

Kako vide budućnost: Male će robotičare ocjenjivati profesori

Kako vide budućnost: Male će robotičare ocjenjivati profesori

Svi koji žele mogu ove subote doći na zagrebački FER pogledati međunarodno STEM natjecanje učenika od 9 do 16 godina. Tema je "Grad budućnosti", a organizator Hrvatski robotički savez

Kako se grade kuće sigurne od potresa, kako dizajnirati dječje igralište dostupno svima, uključujući osobe s invaliditetom, kako poboljšati samoodrživost gradova, kako riješiti prometnu gužvu i kako spasiti divlje životinje koje zalutaju u grad?

Na sva ta pitanja odgovorit će ove subote na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva mladi sudionici natjecanja FIRST LEGO League, u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza.

http://hrobos.hr/19-natjecanja/384-poziv-na-first-lego-league-zagreb.html

Ove godine ekipno STEM natjecanje za djecu između 9 i 16 godina provodi se u 100 država svijeta, a jedna od tih država je i Hrvatska. Na natjecanje je prijavljeno 20 ekipa iz cijele zemlje, s 3-10 članova. Tako će na FER-u svoje projekte pokazati oko 170 djece, a tema natjecanja ove godine je “Grad budućnosti”.

- Tijekom pet mjeseci priprema djeca su proučavala mnogobrojna aktualna pitanja današnje svakodnevice - ističe u priopćenju Hrvatski robotički savez.

Neka od najvažnijih pitanja sigurno su ekologija, odnosno energetska održivost i štednja, zaštita okoline, ali i uključivost svih u društvu. Na susretu uživo demonstrirat će svoje istraživačko-inovativne radove. Osim toga, radili su na dizajnu i programiranju robota LEGO Mindstorms, koji će upravljati nadzornim dronom, pomicati kran, postaviti kućicu na drvo i slično. I sve to timskim radom, pomažući čak i protivničkoj ekipi, ističu u HRS-u.

Dodatna zanimljivost je što su ocjenjivači i suci na ovom natjecanju profesori naših fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Učiteljski fakultet, Filozofski fakultet, Građevinski fakultet te Fakultet strojarstva i brodogradnje) i Algebre te uspješni stručnjaci iz industrije.

Hrvatski pobjednici sudjelovat će na natjecanju regije Adria u Sloveniji te imaju mogućnost sudjelovanja na svjetskim natjecanjima u Grčkoj i SAD-u, a u HRS-u pozivaju sve zainteresirane da vide ove inovativne projekte da dođu na FER u subotu. Natjecanje počinje u 10 sati.

- Povratni komentari koje će natjecatelji dobiti od suca i ocjenjivača usmjerit će ih u nastavku rada, a nadamo se i u izboru budućeg zanimanja - kažu organizatori natjecanja.

https://www.facebook.com/events/488888188431175/