Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
39 komentara

Koje kartice ''peglate'' govori jeste li impulzivni ili odgovorni

Znate li razliku između kreditnih i debitnih kartica? Koje češće upotrebljavate? Upravo iz toga se mogu iščitati vaše životne navike - koliko ste razumni i odgovorni u trošenju

Young woman handing waiter credit card, close-up
Foto: Rayes

Glavna razlika između debitnih i kreditnih kartica je da se novac s debitne kartice skida odmah. To je kao da plaćate gotovinom, ali po džepovima ne nosite hrpu zgužvanih novčanica ili kovanica. Račun za kreditnu karticu plaćate ovisno o dogovoru s bankom ili kartičarskom kućom - jednom mjesečno ili u obrocima. Također, različite su i procedure u kojima vam banka odobrava određeni tip kartice.

U većini banaka možete besplatno otvoriti devizni tekući/žiro račun i dobiti debitnu karticu. Ne morate imati posao i stalni izvor prihoda, možete biti student i nabaviti debitnu karticu s kojom ćete plaćati preko interneta. Za kreditnu karticu banka vam mora malo više vjerovati i morate ispunjavati strože uvjete te imati stalni izvor primanja.

Koliko i koje kartice držite u novčaniku govori i o vašim životnim navikama. Nekima će više odgovarati debitne kartice, a drugima kreditne.

ZA IMPULZIVNE KUPCE

Nekad je teško vjerovati samom sebi. Svi volimo lijepe stvari, a često nam se i zalomi da poželimo nešto što nam je za taj mjesec malo izvan budžeta. Upravo zato je debitna kartica bolji odabir jer s njom koliko imate i trošite - novac vam se isti tren kada u trgovini provučete karticu skida s računa. S njom nećete upasti u zamku dužnika. Kad sve potrošite, kartica je prazna i nema dalje - koliko god impulzivni bili i baš jako trebate taj novi par cipela.

AKO VOLITE KUPOVATI ON LINE

S kreditnim karticama možete kupovati online, a račun obično plaćate jednom mjesečno i tad vam je naručena roba najčešće već stigla na adresu. Uz to, kreditne kartice su sigurnija opcija za ovakve transakcije - možete odrediti limit koji smijete potrošiti.

ZA ONE KOJI PLANIRAJU

Prilikom bukiranja putovanja uvijek koristite kreditne kartice, a ne debitne kartice. Ne dozvolite da vam odmah naplate putovanje na koje ćete ići za šest mjeseci ili za nekoliko tjedna.  Također, najčešće su bolji izbor u inozemstvu gdje ih koristite jednako kao i u svojoj zemlji. I u slučajevima kad plaćate odmah, a robu preuzimate naknadno, plaćanje kreditnom karticom puno je bolji način nego debitnom. Tako ste bolje zaštićeni ako se kupovina iz nekog razloga zakomplicira. Uz to, kreditne kartice na putovanjima donose i druge pogodnosti. Čest je slučaj da profitirate na popustima koje firme imaju ako koristite točno određenu vrstu kreditne kartice. Lojalnost se tu itekako isplati. Primjerice, skupljanjem avionskih milja ili prilikom iznajmljivanja automobila.

NIJE ZA ONE KOJI NE ZNAJU REĆI STOP

Kreditna kartica se čini savršenom opcijom kada morate kupovati na rate - novu kuhinju, cipele, gadgete... I doista je moćan alat jer s njom ste puno fleksibilniji i nećete se zateći u neugodnoj situaciji da nemate s čim platiti račun - ali samo i jedino ako se možete kontrolirati. Naime, koliko god je moćan alat, može postati noćna mora ako se počnete ponašati kao da trošite tuđi novac, a ne svoj. Ako ne platite račun troškovi će se samo povećati.

Ipak, zaključak financijskih savjetnika je kako ih je najbolje kombinirati te ih upotrebljavati ovisno o situaciji. Zajedničko im je da ne morate nositi gotovinu i da sve rješavate s jednim potezom - jednostavnije ne može biti.

Tema: Pametna kuna

Možda vas zanima i ovo:
Message