Obavijesti

Tech

Komentari 18

Kompostiranje u stanu: 5 koraka do organskog gnojiva

Kompostiranje u stanu: 5 koraka do organskog gnojiva
4

Iako na Zemlji postoji puno vrsta živih bića, otpad proizvodi samo jedno - čovjek! Preko 40% biološki razgradivog otpada koji se odlaže na deponijima u Hrvatskoj čine kuhinjski i vrtni biootpad!

VIDEO

Kompostiranje je prirodan proces razgradnje biomase i događa se svuda oko nas. Da bismo ga pokrenuli, ne treba nam enciklopedijsko znanje. Dovoljno je imitirati prirodne uvjete. Donosimo upute kako možete sami kompostirati u stanu i tako pripremiti potpuno prirodno gnojivo za biljke, smanjiti komunalne troškove i rasteretiti okoliš. 

Osnova dobre razgradnje je pravilan omjer dušičnog ('zelenog') i ugljičnog ('smeđeg') materijala, kisik i vlažnost. Kompostiranje nije truljenje - to je aeroban proces i ako se ispravno izvodi, NE SMRDI!

Korak 1:

Na posudi s poklopcem, zapremine 40-60 litara, izbušite rupe promjera 5 mm na razmacima od 5-10 cm u svim smjerovima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Korak 2:

Na dno posude stavite mrežu suhih grančica za drenažu koje će ujedno poslužiti kao džep za bolju cirkulaciju zraka i drenažni sloj u slučaju pretjeranog nakupljanja vlage.

Korak 3:

Na to stavite tanki sloj kartona i suhog lišća ili slame.

Korak 4:

Na kraju dodajte tanki sloj zemlje iz šume, starog komposta, glistinac i sl., koji djeluju kao prirodni aktivator jer sadrži mikroorganizme koji potiču i održavaju proces razgradnje.

Korak 5:

Dodajte organski otpad iz kuhinje koji miješamo s ugljičnim materijalom (slama, suho lišće, usitnjeni karton) u omjeru smeđe : zeleno =2:1 (više ugljika) ili piljevinom u omjeru 1:1 jer ima puno veći udio ugljika. Svaka 3 dana sadržaj promiješajte radi prozračivanja i pazite da ne bude prevlažno. Imam kantu od 30 litara, što je dovoljno za dvije osobe.

Treba mi 2 mjeseca da je napunim, iako kuham svaki dan. To dinamičan proces, provjerite sami.

Kvalitetan i izbalansiran kompost dobit ćemo ako miješamo više različitog i usitnjenog materijala (na 'veličinu palca'). Kao što su ostaci voća i povrća, talog kave i čaja, začini, dlake, prašina, izmet biljojeda poput malih kućnih ljubimaca.

Ove sastojke ne bacajte u komposter!

Kuhanu hranu, masti, ulja, prerađevine, meso, ribu, kosti, mliječne proizvode, opuške, koru od banane, ljuske od kikirikija, šmrkave maramice nemojte stavljati u komposter jer zahtijevaju druge mikroorganizme za preradu i dulje se razgrađuju, a također mogu privući neželjene goste. Također, treba izbjegavati citruse, lišće oraha i hrasta u kompostu jer djeluju kao inhibitori mikroorganizama i zaustavljaju proces razgradnje.

Ovakav način kompostiranja nam omogućava da kontinuirano dodajemo organske sastojke dulje vrijeme, a u trenutku kada želimo izdvojiti zreli kompost, potrebno je ili prosijati materijal ili pustiti da se u kanti do kraja razgrađuje još 3-4 tjedna prije nego  se upotrijebi. Ako nemate svoj vrt, kompost možete istresti u prvi grm u parku. Njemu ćete pomoći, a ujedno ćete doprinijeti  smanjenju globalnog zatopljenja.

O održivom načinu života redovito čitajte na Green Livingu.

O autorici:

Sendy Osmičević po struci magistra Urbanog šumarstva, zaštita okoliša i prirode od 2015. aktivno sudjeluje u udruzi ZMAG. Pored praktičnog rada na održavanju vrta „Recikliranog imanja“, provodi i edukacijske programe, te praktične radionice na temu održivog življenja i permakulture.

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
Zaštita okoliša

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati
Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
ENERGETSKA OBNOVA

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada