Obavijesti

Tech

Komentari 4

Kuglice su sada hit: Uz abakus bolje pamtimo, a i mirniji smo

Kuglice su sada hit: Uz abakus bolje pamtimo, a i mirniji smo
1

Šibenčanin Tony Cvitković (10) osvojio je zlato na Olimpijadi u Beogradu. Uspjeli su zahvaljujući treninzima iz mentalne aritmetike. Ona razvija desnu polutku mozga koja je zadužena za kreativnost

VIDEO

Kad učenik nadmaši učitelja, možemo reći da je cilj postignut. Upravo se ovom metodom kod nas to događa svakodnevno, rekla je Antica Filipović Grčić.

Direktorica škole Malac genijalac objasnila je tim riječima sve o mentalnoj aritmetici, staroj japanskoj metodi učenja uz pomoću računaljke abakus, koja je kod nas u zadnje vrijeme postala pravi hit, a uz koju djeca vrlo uspješno rješavaju probleme loše koncentracije, ali i motorike, te lošijeg pamćenja.

- Dječji mozak od 4. - 12. godine apsorbira mentalnu aritmetiku skroz drugačije nego mozak odraslih. Mi koji smo se počeli baviti mentalnom aritmetikom kao odrasli, razumijemo je dovoljno dobro da je možemo prenijeti mališanima, ali kad oni to savladaju, počinju razmišljati kudikamo bolje od nas - rekla je Filipović Grčić. Međutim, moguće petice iz matematike nisu jedini benefit ove metode.

- Važno je to da uz učenje na ovakav način oni ne postaju genijalni samo u matematici već napreduju i u svim drugim predmetima. Kako? Radimo na jačanju fokusa i koncentracije, razvijamo aktivno slušanje kod djece, brzinu i točnost. Rezultati, naravno, počinju pristizati na svim područjima - objasnila je Filipović Grčić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Patrik Čudić (8) iz Osnovne škole Brezovica natjecao se ovo ljeto s više od 600 djece iz 18 zemalja. Da bi obranio zlato, morao je u pet minuta riješiti 70 zadataka, tempom od četiri sekunde po zadatku.

Šibenčanin Tony Cvitković (10) osvojio je zlato na Olimpijadi u Beogradu. Uspjeli su zahvaljujući treninzima iz mentalne aritmetike. Ona razvija desnu polutku mozga koja je zadužena za kreativnost.

Obje strane mozga rade

Zapravo, uz mentalnu aritmetiku u rad se uključuju obje polutke mozga, što je izrazito važno budući u suvremeno doba mozak zbog česte upotrebe mobilnih telefona i predugog gledanja u razne ekrane jednostavno sve više kržlja. Nedostatak pažnje i koncentracije kod djece danas je sve raširenija pojava zbog brojnih razloga kao što su preveliko korištenje tehnologije, premalo sna i kretanja.

Tatjana Tomec Enc, koja je u hrvatske škole dovela učenje uz pomoću abakusa te učiteljica na Soroban akademiji, kaže da je to odavno primijetila i željela je to promijeniti.

- Na internetu sam vidjela kako djeca vani uz pomoću ove metode rade čuda. Potom sam na Facebooku naišla na profesora iz Japana koji mi je obećao da će u roku od dva tjedna doći u Hrvatsku i naučiti me mentalnu aritmetiku s abakusom. I došao je.

Nekoliko vrsta abakusa

Organizirala sam skup na kojeg je došlo oko 100 profesora iz cijele Hrvatske i tri dana smo učili mentalnu aritmetiku. Mnogi od njih i danas podučavaju djecu tu vještinu u svojim školama u sklopu izvannastavnih aktivnosti. Budući da sve škole nemaju mentalnu aritmetiku, roditelji mogu djecu upisati na tečajeve - rekla je Tomec Enc. Objasnila je kako postoji nekoliko vrsta abakusa kojeg klinci zbog nizanja kuglica jednostavno obožavaju.

- Postoje školski, kineski, ruski, te soroban koji je iz Japana i star je oko 500 godina te zapravo najnoviji od ovih koje sam nabrojala. Po njemu je i naša akademija dobila ime te se njime koristimo, a djeca ga izuzetno dobro prihvaćaju. Nakon dvije do tri godine baratanja tom računaljkom, mališani su sposobni vizualizirati na kojem se točno mjestu neka kuglica nalazi prilikom računanja. izvanredne matematičke vještine kao što je brzo računanje - rekla je Tomec Enc koja je u svibnju organizirala i Olimpijadu iz mentalne aritmetike na kojoj je sudjelovalo oko 100 djece iz Hrvatske i Crne Gore. Ovu genijalnu vještinu djeca mogu usavršiti i na Brainobrain abakus tečaju. Tamo rade na razvoju kognitivnih sposobnosti i socijalne i emocionalne inteligencije kod djece.

Na satu im je, kažu, najvažnija opuštena atmosfera u kojoj se djeci obraćaju kao da su mali genijalci. Logopedi, neurolozi i drugi stručnjaci za razvoj djece već godinama ističu povezanost razvoja mozga, govora i fine motorike kod djeteta.

'Sklekovi za mozak'

Što više i bolje koriste prste, djeca brže razvijaju govor, a pokazuje se i da bolje emocionalno i intelektualno napreduju, a u Brainobrainu to znaju.

- Budući da se abakus upotrebljava prstima, on stimulira rad mozga, pogotovo ako je ta aktivnost povezana s točno zadanim zadatkom ili se ponavlja u intervalima. Zato su operacije na abakusu nešto kao čučnjevi ili sklekovi za mozak - tvrde u Brainobrainu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom
SVJETSKI TJEDAN NOVCA

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom

Hrvatska udruga banaka pripremila je cjelogodišnje programe financijske pismenosti za učenike i nastavnike, te mlade poduzetnike, "Financije za nove generacije". Obuhvatit će čak 17.000 učenika i 500 nastavnika

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'
MUKE OKO NACIONALNIH ISPITA

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'

Nacionalnim ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak je počelo testiranje učenika osmih razreda, polagat će ispite iz osam predmeta. U nekim školama govore da će testovi utjecati na ocjene, no to nije točno
Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?
SUDJELUJE CIJELA HRVATSKA

Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?

Kviz udruga Šibenik organizira Nacionalnu kviz ligu za učenike srednjih škola. Interes je toliki da redovito sudjeluje više stotina natjecatelja iz cijele Hrvatske. U ovoj sezoni najbolji su bili 'Đakovačkih pet'