Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
14 komentara

Laptop, mobitel i kamera: Sve u jednom i sve stane u džep

Fokus tvrtke Planet Computers je na povratku preklopnih mobilnih uređaja koji će zadovoljavati sve tehnološke trendove i sve zahtjevnije korisnike

Foto: Indiegogo
14 komentara

Na Sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu, kompanija Planet Computers predstavila je Cosmo Communicator - preklopni mobilni pametni uređaj koji stane u džep, a funkcionira kao mobilni telefon, laptop i kamera, sve u jednom. Cosmo Communicator ima osvijetljenu mehaničku tipkovnicu za lakše tipkanje, zaslon osjetljiv na dodir i 24MP kameru visoke rezolucije. 

Janko Mršić-Flogel na sajmu s britanskim ministrom vanjske trgovine Liamom Foxom

Vanjski touchscreen zaslon veličine je 2 inča kad je uređaj sklopljen i 6-inčni zaslon kada je rasklopi. Cosmo radi na operativnom sustavu Android 9 (Pie), ali podržava i Linux operativne sustave, primjerice Sailfish OS i Debian. U njega je ugrađen i senzor za otisak prsta, podrška za NFC plaćanja.

Foto: Indiegogo Sve u jednom

Uz procesor 8-Core Mediatek P70, Cosmo ima 6GB RAM memorije i čak 128GB interne memorije koja se može povećati s microSD karticom. Tu je i  Dual 4G SIM (fizička i elektronička SIM kartica), Bluetooth i omogućeno spajanje na Wi-fi, baterija od 4220 mAh može izdržati dva dana korištenja, a uređajem se može upravljati glasovnim naredbama. 

Prema svemu sudeći, Cosmo Communicator idealan je alat za ljude koji su često na terenu, jer omogućuje da sav posao obavljaju gotovo u hodu - dok putuju prijevoznim sredstvima u kojima je ograničen prostor poput aviona i vlakova ili dok sjede na kavi.

Foto: Indiegogo 2,5 milijuna dolara investicije

Fokus tvrtke Planet Computers je na povratku preklopnih mobilnih uređaja koji će zadovoljavati sve tehnološke trendove i sve zahtjevnije korisnike. Njihov prvi uređaj Gemini PDA također je predstavljen na CES-u, ostvario je superuspješnu kampanju na crowdfunding platformi Indiegogo u 2017. kada su prikupili 2,5 milijuna dolara investicije.

Izvršni direktor kompanije, dr. Janko Mršić-Flogel, ujedno i znanstvenik koji je u Hrvatskoj osnovao Institut za informatičke inovacije, istaknuo je kako je upravo CES imao posebni značaj u priči o uspjehu kompanije Planet Computers. Upravo smo na CES-u lansirali prvi Gemini PDA. Kada smo se nakon 12 mjeseci vratili na CES s prototipom Cosma, dobili smo nagradu za inovaciju drugu godinu zaredom, što smatramo fantastičnim postignućem - kazao je u priopćenju. 

Na sajmu u Las Vegasu prisutni su i drugi stručnjaci s hrvatskog Instituta za informatičke inovacije poput mr. rac. Igora Soršaka koji je zadužen za razvoj dijela softwarea Cosmo Communicatora 

Kompanija je za Cosmo Computers lansirala novu kampanju na Indiegogu, gdje se može pronaći više informacija o samom uređaju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message