Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Legendarni Mir na današnji dan izgorio je u Zemljinoj atmosferi

Ruska postaja Mir trebala je trajati samo pet godina, ali nadmašila je sve planove. Tijekom 15 godina na njoj je boravilo 104 ljudi, a ovo je bila i prva modularna svemirska postaja

Foto: NASA
3 komentara

Ruska svemirska postaja Mir u orbiti oko Zemlje trebala je ostati samo pet godina, no postaja je daleko nadmašila planove te su astronauti na nju dolazili sve do 2000. godine.

Mir je izgorio u atmosferi na današnji dan 2001. godine i na taj je način okončana povijesna misija prve modularne postaje. Dijelovi postaje, koji nisu uspjeli potpuno izgorjeti, pali su u Tihi ocean između Čilea i Novog Zelanda, a na tom je području tijekom prolaska kroz atmosferu bio preusmjeren sav zračni i pomorski promet. 


ABC Breaking News | Latest News Videos

Razvoj Mira krenuo je još 1976. godine, a prvi modul za buduću postaju lansiran je 20. veljače 1986. godine. Do 1996. postaja je dobila još šest modula, među kojima je bio i američki kojim se trebao olakšati prihvat shuttlea. 

No, zbog manjka sredstava za održavanje postaje Roskosmos je 1998. odlučio da će postaju ugasiti i uništiti prolaskom kroz orbitu. To su prvo trebali obaviti sljedeće godine, ali zbog kašnjenja s ISS-om, postaji su produljili životni vijek. Posljednja ruska misija tijekom koje su Mir pripremili za vatreni kraj bila je 1999. godine, no to nije bila i posljednja misija na Mir. Sljedeće godine, tvrtka MirCorp je poslala dvoje astronauta da obave popravke u nadi da će dokazati da postaja može i dalje biti sigurna, no pored nove postaje nije bilo mjesta za financiranje starog Mira, koji je u tri faze 2001. spušten prema Zemlji i uništen u atmosferi.

Foto: NASA

Ono što su o izgradnji postaje i boravku u svemiru naučili na Miru, znanstvenici su primijenili i u razvoju Međunarodne svemirske postaje. Ruska postaja i dalje drži rekord za najdulji boravak u svemiru. Valerij Poljakov na Miru je tijekom 1994. i 1995. godine proveo čak 437 dana bez prekida. 

Tijekom svih misija Mir je posjetilo 104 ljudi iz 12 različitih zemalja, a procjene su da je na njega potrošeno 4,2 milijarde dolara.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message