Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
120 komentara

Lovac na 'male zelene': Snimke NLO-a nisu dokaz da su bili tu

Seth Shostak iz SETI instituta misli da snimke NLO-a ne moraju imati veze s izvanzemaljcima. Isto tako kaže i da nema smisla da putuju s drugog kraja galaksije samo da tu lete oko nas i ništa ne rade

Foto: YouTube
120 komentara

Američka vlada godinama je financirala program koji je proučavao NLO-e te prikupljao video i audio snimke navodnih neidentificiranih letjelica, objavili su ovog vikenda NY Times i Politico. U taj je program ministarstvo obrane uložilo 22 milijuna dolara, a ukinuli su ga prije pet godina. No, Luis Elizondo, vojni obavještajac koji je vodio program nastavio je prikupljati podatke i nakon gašenja, a u listopadu je dao ostavku zbog držanja cijelog projekta u tajnosti. On je za CNN rekao kako te letjelice pokazuju karakteristike izvan moći SAD-a ili neke druge zemlje te da vjeruje kako nismo sami. 

No s njim se ne slaže Seth Shostak, astronom iz SETI instituta koji je posvećen potrazi za izvanzemaljskim oblicima inteligencije, a i poznat po tvrdnji da ćemo kroz 20-ak godina pronaći izvanzemaljce. On je za Business Insider rekao kako te snimke ne moraju nužno imati veze s izvanzemaljcima te da nakon više od 50 godina sličnih dojava i dalje nema dobrih dokaza koji bi potvrdili da se stvarno radi o izvanzemaljcima.

Artist’s impression of the interstellar asteroid `Oumuamua MEĐUZVJEZDANA CIGARA Ništa od malih zelenih? Nema umjetnih signala sa asteroida

Svoju skepsu pojasnio je i čistom matematikom. Naša najudaljenija letjelica, Voyager 1, trebala bi skoro 75.000 godina da stigne do nama najbliže zvijezde koja je udaljena tek 4,2 svjetlosne godine. S druge strane, neka civilizacija, ako postoji, mogla bi znati za nas da je u krugu od 35 svjetlosnih godina oko Zemlje, jer ne šaljemo signale u svemir tako dugo. 

BDEngler/Wikimedia Commons | Autor: BDEngler/Wikimedia Commons Foto: BDEngler/Wikimedia Commons

- Jedino kako bi mogli znati da smo tu je da su pokupili signale s naših odašiljača, televizije, radija, radara. No te signale šaljemo tek od Drugog svjetskog rata - rekao je Shostak. Ako su udaljeniji od 35 svjetlosnih godina, nije bilo dovoljno vremena da signali stignu do njih, shvate o čemu se rade i odluče nas posjetiti slanjem letjelica. Uz to ne mogu putovati brzinom svjetlosti ili brže. 

Proširi li se taj krug na 50 svjetlosnih godina tu je samo otprilike 1400 zvjezdanih sustava, što je iznimno malen broj u svemirskom prostranstvu. Ono što Shostaka još muči je i činjenica da su svi dosadašnji dolasci van logike. Jer zašto bi netko putovao s drugog kraja ovog dijela svemira samo da leti iznad nas i ne radi apsolutno ništa. 

- Malo je čudno da bi izvanzemaljci putovali stotinama svjetlosnih godina i da ne naprave ništa - rekao je. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message