Tech

Komentari 28

Mala Mercedesova limuzina već je sada svjetski rekorder

Mala Mercedesova limuzina već je sada svjetski rekorder

A-klasa nije zamjen za CLA, nego novi model u ponudi. S koeficijentom otpora zraka od samo 0,22 ovo je najaerodinamičniji model u povijesti autoindustrije

Mercedes će na salonu u Parizu za dva mjeseca javnosti predstaviti limuzinsku verziju nove A-klase. S dužinom od 455 cm, A-klasa Sedan je samo 14 centimetara kraća od aktualne C-klase te u unutrašnjosti i u prtljažniku (420 litara) nudi neznatno manje mjesta.

U Mercedesu su posebno ponosni na svjetski rekord. Koeficijent otpora zraka od 0,22 čini ovaj automobil aerodinamičkim svjetskim rekorderom. A-klasa Sedan je taj rekord preuzela od još jednog Mercedesa, modela CLA. Iako uvelike koncepcijom i izgledom podsjeća na CLA, A-klasa Sedan je potpuno novi model, baziran na novoj A-klasi.

To znači da ima i impresivnu unutrašnjost. Instrumenti su digitalni, a zajedno sa zaslonom infotainment sustava čine cjelinu kao i kod S ili E-klase. Kupci će moći birati tri različite konfiguracije, s dva 7” zaslona, s jednim 7” i jednim 10” zaslonom ili s dva 10” zaslona, što je najimpresivnije, ali i najskuplje rješenje. U pogledu motorizacije, automobil je za sada prilično skroman.

Nude se samo dva motora, benzinski (A 200) sa 163 KS i dizelski (A 180 d) sa 116 KS. Oba motora dolaze u kombinaciji s automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom. Detaljni tehnički podaci bit će objavljeni nakon salona u Parizu, a ubrzo nakon toga trebale bi biti najavljene i druge motorizacije. Iako to još nije službeno potvrđeno, automobil bi kod nas trebao doći u prvoj polovici iduće godine. Cijena se još ne zna.