Tech

Komentari 17

Mali crossover Citroën C4 Cactus je drugačiji od drugih

Mali crossover Citroën C4 Cactus je drugačiji od drugih

Novi C4 Cactus je još jedan automobil kojim Citroën dokazuje hrabrost i inovativnost. Donosi neke novosti koje do sada nismo vidjeli u svijetu automobila

Citroën se u vrh svjetske automobilske industrije probio originalnim modelima i idejama. Stoga je lijepo vidjeti kako ih i u današnje vrijeme taj duh nije napustio. Novi C4 Cactus zaslužuje pohvale za originalni dizajn, ali i brojne inteligentne te hrabre ideje. Konkurent Renaultu Capturu i Peugeotu 2008  ističe se plastičnim zaštitama karoserije nazvanim airbump koje, osim što štite od oštećenja, daju autu jedinstven izgled.

Prostran i udoban

I u unutrašnjosti ima neobičnih detalja. Zračni jastuk za suvozača je tako pomaknut u krov kako bi se dobio prostraniji i praktičniji pretinac za rukavice, a u ponudi je i svojevrsna spojena prednja klupa koja povećava komfor. Unutrašnjost je iznenađujuće prostrana s obzirom na vanjsku dužinu od 416 cm, a prtljažnik prima dobrih 358 litara. C4 Cactus se u vožnji pokazao iznimno udobnim.

Cijena za pohvalu

Na testnim vožnjama u Amsterdamu i okolici posebno nas se dojmio novi trocilindrični turbomotor PureTech. On iz obujma od 1,2 litre razvija 110 KS i maksimalni okretni moment od 110 Nm. U praksi je motor i više nego dovoljno snažan za lagani Cactus (od 965 kg), a potrošnja je iznosila 5,4 l/100 km, samo 0,7 litara više od deklarirane. U ponudi je još 1,2-litreni benzinac s 82 KS te dva HDi-a s 92 i 100 KS. I cijena zaslužuje pohvalu. Osnovni model će na našem tržištu stajati 101.900 kuna. U ponudi su tri razine opreme, a prodaja u Hrvatskoj počinje poslije ljeta.