Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
3 komentara

Malo joj za život treba: Stvorili su bakteriju s najmanje gena

Naša dugoročna vizija je stvoriti sintetičke organizme kojima možete dodati specifične funkcije, kaže suautor studije, a to bi moglo dovesti do novih lijekova i kemijskih spojeva

Foto: Reuters/Pxl
3 komentara

Znanstvenici su napravili još jedan korak u stalnom nastojanju da razumiju genetsku osnovu života, nakon što je tim predvođen američkim genetičarem Craigom Venterom u laboratoriju stvorio polusintetičku, funkcionalnu bakteriju sa samo 500 gena.

Taj broj gena manji je nego u bilo kojoj poznatoj bakteriji u prirodi, piše BBC u petak.

Znanstvenici kažu da im je cilj pomaknuti granice u fundamentalnom znanju, što bi moglo dovesti do novih lijekova i ostalih kemijskih spojeva.

- Naša dugoročna vizija je stvoriti sintetičke organizme kojima možete dodati specifične funkcije - rekao je Daniel Gibson, suautor studije objavljene u znanstvenom časopisu Science.

- Smatramo da bi te stanice bile vrlo korisne u brojnim industrijskim primjenama, od medicine do biokemije, biogoriva, prehrane i poljoprivrede - dodao je.

Nakon niza pokušaja i promašaja, modificirana bakterija Mycoplasma ili Syn 3.0 može živjeti sa samo 473 gena, pola manje nego divlja vrsta te bakterije i oko 50 gena manje u odnosu na srodnika Mycoplasmu genitalium, koja ima najmanje gena od svih neovisnih organizama poznatih znanosti.

Radi usporedbe, složeniji organizmi poput biljaka i životinja imaju desetke tisuća gena koji upravljaju njihovim životom, piše BBC.

Od 473 gena, njih 149 su znanstvenicima potpuna nepoznanica i ne zna se čemu služe, pa su u tijeku istraživanja kako bi se ta praznina popunila.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message