Obavijesti

Tech

Komentari 54

Zuckerberg: Svjedočit ću pred Kongresom, ako bude potrebno

Zuckerberg: Svjedočit ću pred Kongresom, ako bude potrebno
1

U razgovoru za CNN šef Facebooka kazao je kako nisu odradili dobar posao za vrijeme izborne kampanje u SAD-u 2016. što se tiče uplitanja Rusa kao i lažnih vijesti

VIDEO

Šef Facebooka, Mark Zuckerberg, dugo je šutio o skandalu krađe osobnih podataka milijuna korisnika platforme, a u srijedu je napokon na toj društvenoj mreži priznao odgovornost i najavio strože kontrole trećih strana koje prikupljaju podatke korisnika. O tome je odlučio progovoriti i pred kamerama CNN-a u razgovoru s Laurie Segall.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:14

- Ovo je bio velik lom povjerenja, ako ne možemo štititi privatnost korisnika ne zaslužujemo to ni raditi - ponovio je Zuckerberg u razgovoru. 

'Obavijestit ćemo sve čiji su podaci ukradeni'

- Možemo učiniti nekoliko stvari, a to je da developeri kao Kogan ne dobiju toliko informacija. Moramo se pobrinuti da više ne postoje tvrtke poput Cambridge Analitice, sad ćemo istražiti sve aplikacije koje imaju pristup velikom broju informacija - rekao je Zuckerberg.

Javio se šef Facebooka: "Učit ćemo iz ovog, pogriješili smo"
Javio se šef Facebooka: "Učit ćemo iz ovog, pogriješili smo"

- Najvažnija stvar koju moramo napraviti je obavijestiti sve čiji su podaci ukradeni. Pobrinut ćemo se da kažemo svima. Identificirat ćemo sumnjive aplikacije i to javljati ljudima. Žao mi je što to nismo napravili na vrijeme - kaže šef Facebooka. 

- Guardianovi novinari su nas upozorili da je Kogan prodao podatke Cambridge Analityci, a to je protiv pravila, odmah smo zabranili tu aplikaciju i zatražili od njih potvrdu da su obrisali podatke, a oni su nam dali certifikat - rekao je.

'Istražit ćemo tisuće aplikacija'

- Kad netko nešto legalno certificira očekujete da se toga drži. Moramo se pobrinuti da više ne napravimo tu grešku. Istražit ćemo svaku aplikaciju koja je imala pristup velikom broju podataka - kaže Zuckerberg.

Prodaju li podatke, rade li nešto za što nisu autorizirani, to moramo saznati, istaknuo je. 

- Teško je reći što ćemo naći, ali reviziju tisuća aplikacija. To je naša odgovornost prema zajednici - rekao je.

- Da ste mi na početku karijere rekli da će mi odgovornost biti čuvanje integriteta izbora, ne bih to vjerovao. Nekoliko mjeseci nakon izbora u SAD-u na izborima u Francuskoj umjetna inteligencija puno je boje blokirala botove, uglavnom iz Rusije. Našli smo mnogo računa iz Makedonije koji šire lažne vijesti. Moramo otežati državama poput Rusije da utječu na izbore. Imamo odgovornost da to radimo. U Indiji i Brazilu su uskoro veliki izbori i moramo se pobrinuti da je na Facebooku integritet tih izbora očuvan - rekao je.

Osnivač WhatsAppa: Vrijeme je da obrišete Facebook profile...
Osnivač WhatsAppa: Vrijeme je da obrišete Facebook profile...

'Rusi su huškali'

Zuckerberg je kazao kako, prema njima dostupnim podacima, Rusi nisu toliko direktno pokušali utjecati na izbore koliko su radili na razdvajanju ljudi i huškanju.

- Razvijamo AI alate koji skeniraju što se događa - rekao je.

Svjedočit ću pred Kongresom, ako bude potrebno

- Svjedočit ću pred Kongresom, ako će to biti potrebno. Facebook je već u više navrata svjedočio pred Kongresom. Bit svjedočenja pred Kongresom je postizanje cilja, a ne prilika za biti u medijima, zato ćemo poslati najkompetentniju osobu - rekao je.

Priznao je da Facebook nije odradio dobar posao za vrijeme izborne kampanje u SAD-u 2016. što se tiče uplitanja Rusa kao i lažnih vijesti. No, optužbe da su lažne vijesti na Facebooku imale utjecaj na izbore naziva ludom idejom. 

- Teško mi je procijeniti. Organski postovi, stranice oba kandidata, sve je to imalo utjecaj, teško je procijeniti koliku je to ulogu imalo s obzirom na ostale elemente kampanje, teško je potpuno procijeniti - rekao je.

"Zbog afere, Facebook je već izgubio jednu cijelu Hrvatsku"
"Zbog  afere, Facebook je već izgubio jednu cijelu Hrvatsku"

'Siguran sam da unaprjeđuju taktiku'

Kazao je i kako vjeruje da netko pokušava utjecati i na iduće izbore u SAD-u koji se održavaju ove godine, a biraju se članovi Kongresa i Senata. 

- Siguran sam da postoji verzija broj dva, što god su Rusi pokušali 2016., siguran sam da se to razvija. Bit će i novih taktika koje moramo na vrijeme primijetiti i suočiti se s njima - rekao je. 

'Želim izgraditi nešto zbog čega će moje cure biti ponosne'

Šef Facebooka kaže i kako bi društvene mreže trebale biti regulirane.

- Nisam siguran da ne bismo trebali biti regulirani. Pravo je pitanje koja je prava regulacija, a ne treba li biti regulacije - rekao je i istaknuo kako bi najprije trebalo poraditi na regulaciji reklama na internetu. Ista pravila trebala bi se važiti kao i na radiju i televiziji , smatra Zuckerberg.

Google: Uložit ćemo 300 mil. $ u borbu protiv lažnih vijesti...
Google: Uložit ćemo 300 mil. $ u borbu protiv lažnih vijesti...

Za kraj je odgovorio i na pitanje koliko su djeca promijenila njegov odnos prema poslu. 

- Djeca puno mijenjaju. Prije mi je najvažnije bilo imati najpozitivniji utjecaj diljem svijeta, sada želim izgraditi nešto zbog čega će moje cure biti ponosne na mene - rekao je Zuckerberg koji ima dvije kćeri.

Podsjetimo, Facebook se ranije u srijedu proglasio žrtvom u slučaju afere koja je pokazala manipulacije kojima se služila Cambridge Analytica, tvrtka koju je američki predsjednik Donald Trump unajmio za svoju kampanju 2016. godine.

Cambridge Analyticu optužuje se da je bez pristanka prikupila informacije o približno 50 milijuna korisnika Facebooka što je iskoristila u kampanji 2016. te je otkaz dobio njezin izvršni direktor Alexander Nix pošto je objavljeno njegovo hvalisanje da se koristio prljavim trikovima kako bi pomogao političarima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu