Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Matematičari feštaju: Sve što trebate znati o Danu broja Pi

Rajveer Meena iz Indije zna broj Pi do 70.000 decimale, a najpoznatiji broj danas ima svoj dan. Za broj Pi inače znamo već nekoliko tisuća godina, no ne slavimo ga dovoljno dugo

Foto: Pixabay
15 komentara

Pi je vjerojatno najslavniji broj u matematici, a danas, 14. ožujka (3/14), slave ga brojni zaljubljenici u matematiku i znanost. 

Iako nam je Pi poznat već nekoliko tisuća godina, Dan broja Pi počeo se slaviti na današnji dan tek 1988. godine. Cijelu priču najvjerojatnije je pokrenuo fizičar Larry Shaw koji je radio u laboratoriju Exploratorium u San Franciscu. S nekoliko kolega je marširao u jednom od kružnih prostora Exploratoriuma, a potom su, da bi dostojno obilježili dan, pojeli nekoliko pita.

Proslava se brzo proširila i danas se obilježava u cijelom svijetu.

Inače, prošlogodišnji Dan broja Pi bio je poseban jer su se poklopile još dvije znamenke u datumu 3/14/15, no ako cijeli broj zaokružimo na četiri decimale i ovogodišnji (3/14/16/) se može jednako promatrati. Pogledamo li pak u prošlost, najtočniji Dan broja Pi bio je prije 424 godine.14. ožujka 1592. čak se sedam znamenki broja Pi poklopilo s datumom.

Pi (ili π) se definira kao omjer površine kruga i kvadrata promjera, a broj se javlja u nizu matematičkih formula. 
U brojne proslave uključile su se piterije s besplatnim Pi-tama, ali i druge tvrtke. Lanac pizzerija Pizza Hut objavio je da će na svom blogu postaviti tri matematička zadatka. Tko ih prvi točno riješi, sljedećih 3,14 godina dobivat će besplatnu pizzu. Isto tako, i Microsoft je najavio da će na današnji dan spustiti cijenu raznih Dellovih laptopa za čak 31,4 posto. 

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message