Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

Milijunska kazna Boschu zbog uloge u varanju na emisijama

Boscheva tehnologija omogućila je proizvođačima automobila da koriste softver za upravljanje motorom kojim su na testovima prikazali nižu razinu zagađenja, kazali su tužitelji

Administrative court decides on diesel driving ban
Foto: Paul Zinken/DPA/PIXSELL
1 komentara

Njemački dobavljač automobilske industrije Bosch pristao je platiti kaznu od 90 milijuna eura za propuste u nadzornim dužnostima kojima je omogućio proizvođačima automobila da varaju na testovima emisija štetnih plinova, priopćili su u četvrtak njemački tužitelji.

Boscheva tehnologija omogućila je proizvođačima automobila da koriste softver za upravljanje motorom kojim su na testovima prikazali nižu razinu zagađenja, kazali su tužitelji

Bosch, najveći dobavljač automobilske industrije u svijetu, isporučio je oko 17 milijuna tehničkih uređaja opremljenih softverom za upravljanje motorom.

Tužitelji navode da je Bosch prihvatio novčanu kaznu i da se neće žaliti na odluku.

Bosch je u danas objavljenom priopćenju izvijestio da mu je izrečena kazna od dva milijuna eura za „regulatorni prekršaj” a dodatnih 88 milijuna eura moraju platiti zbog „ekonomske koristi”, koju su ostvarili prekršajem.

„Službenom obavijesti o kazni zaključene su istrage koje je ured državnog tužitelja u Stuttgartu proveo protiv Boscha kao dobavljača uređaja za upravljanje dizelskim motorima”, dodaje se u priopćenju.

Volkswagen je koristio Boschove uređaje sa softverom za prikrivanje nedopušteno visoke razine zagađenja koje proizvode vozila s dizelskim motorom. Softver za upravljanje motorom korišten je za mjerenje kuta upravljača kako bi se utvrdilo je li automobil na ispitivanju.

Volkswagen je podnio najveći teret penala i novčanih kazni za varanje na testovima razina emisija, budući da je izdavanje certifikata o poštivanju propisa o čistom zraku obaveza proizvođača automobila a ne dobavljača.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message