Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Miroslav Radman misli da je otkrio 'eliksir mladosti'

Radman se nada da će uskoro napraviti napitak koji bi bio eliksir mladosti. On bi spriječio starenje i omogućio pomlađivanje. Otkriće će se testirati

Miranda Čikotić
Foto: Miranda Čikotić
8 komentara

Znanstveni tim akademika Miroslava Radmana na putu je da kod kod vrlo otpornih organizama izolira male molekule koje štite sve proteine, uključujući i posebne "proteine liječnike" koji održavaju život. Smatraju da bi mogli otkriti "eliksir mladosti".
- Mislimo da smo stavili prst na kemiju života, na ono što limitira život - rekao je Radman. Njegov znanstveni tim, naime, otkrio je "molekularnu osnovu robusnosti organizama", čiji su preci počeli živjeti prije par milijardi godina. Riječ je o bakteriji Deinococcus radiodurans i organizma rotifer koji su otporni na uvjete života i čije molekule, za razliku od ljudskih, štite "proteine liječnike" koji popravljaju greške ili oštećenja u svim važnijim molekulama.
- Prije moguće primjene otkrića, osim izoliranja molekule potrebno je provesti testove na životinjama i ljudima i utvrditi optimalnu koncentraciju molekule koju bi se unosilo u organizam hranom, pićem ili tabletama - rekao je Radman.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message