Obavijesti

Tech

Komentari 6

Mitnick je počeo kao klinac, a ovi hakeri svuda su sijali strah

Mitnick je počeo kao klinac, a ovi hakeri svuda su sijali strah
2

Kevin Mitnick najpoznatiji je haker, a protiv njega su na današnji dan 1996. godine podigli optužnicu. No, nije on jedini kojem je upadanje u sustave bilo prava igra

VIDEO

Kevin Mitnick, najpoznatiji haker u povijesti, na današnji dan prije 19 godina optužen je za krađu softvera vrijednog milijune dolara. Prije nego što je završio na optuženičkoj klupi, Mitnick je proveo 168 dana skrivajući se te je završio na FBI-evoj listi najtraženijih bjegunaca. Mitnick je na kraju uhićen te je proveo pet godina u zatvoru.

Mitnick je svoje hakerske vještine počeo uvježbavati sa 16 godina kada je hakirao sustav javnih autobusa u Los Angelesu. Uslijedilo je hakiranje računalnog sustava Digital Equipment Corporation za što je osuđen na godinu dana zatvora. Poznatiji kao Condor, nadimak koji je odabrao inspiriran filmom "Tri dana Kondora" , Mitnick je upadao u Pentagon, hakirao je Nokiju, IBM, Motorolu i druge velike kompanije te im ukrao podatke vrijedne milijune dolara. Provalio je i u NORAD – Sjevernoameričko zapovjedništvo za protuzračnu obranu.

Kevin je jedan od pionira u korištenju tehnike IP spoofing-a, tehnike koja omogućuje anonimnost računala s kojeg se izvršava napad na određeni informatički sustav.

Nakon pritiska američke vlade i velikih američkih tvrtki, Kevin je postao jedan od najtraženijih informatičkih kriminalaca. FBI-eva operacija hvatanja slavnog Condora trajala je 168 dana, a završila je 15. veljače 1995. godine kada je Mitnick pronađen. Mitnick se izjasnio krivim te je proveo 5 godina u zatvoru. Maksimalna moguća kazna za njegove zločine bila je 200 godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon izlaska iz zatvora, Kevin je osnovao tvrtku Mitnick Security Consulting koja se bavi računalnom sigurnošću. Prema njemu je snimljen i film Takedown.

Mitnick je imao veliku podršku javnosti te su ga mnogi gledali kao heroja i modernog Robin Hooda. Do dan danas predstavlja ikonu hakerskog svijeta te je najpoznatiji haker svih vremena. No, i mnogi drugi bi se mogli pohvaliti njegovim vještinama.

1. Vladimir Levin

Ovaj haker bio je mozak ruske cyber bande koja je 1994. godine hakirala račune Citibanka. Levin je tada na svoj račun prebacio 10,7 milijuna dolara. No, mnogi ga ne smatraju osobito vještim hakerom jer kruže glasine da nije zapravo 'upao' u banku već je kupovao podatke od drugih hakera. Levin je izašao iz zatvora 2001. godine i otad se nije čulo za njega.

2. Jonathan James (Comrade)

James je bio prvi haker koji je završio u zatvoru kao maloljetnik. Njegova meta bile su američke institucije, a nakon uhićenja izjavio je da se samo igrao jer je želio otkriti svoje granice. Između ostalog, hakirao je NASA-u koja je zbog upada morala cjelokupni sustav zatvoriti na tri tjedna. Hakirao je i sustav Ministarstva obrane SAD-a. Jamesova priča tragično je završila 2008. godine kada se ubio zbog straha od kaznenog progona. Bile su mu samo 24 godine...

3. Kevin Poulsen (Dark Dante)

O Kevinu dovoljno govori činjenica da ga je FBI svojevremeno prozvao „Hannibalom Lecterom računalnog zločina“. Kevin je hakirao telefonske linije losangeleške radijske postaje kako bi osvojio Porsche (natječaj je propisivao da će nagradu osvojiti 102. pozivatelj, no ispostavilo se da je Poulsen bio jedini pozivatelj). Kevin je upao i u bazu podataka američkog Ministarstva unutarnjih poslova. No, nakon što je izašao iz zatvora Poulsen je okrenuo ploču. Zaposlio se kao urednik magazina Wired News, a pomogao je policiji otkriti 744 pedofilska profila na MySpaceu.

4. Adrian Lamo (The Homeless Hacker)

Lamo je postao poznat nakon što je hakirao New York Times, Yahoo i Microsoft. Motiv njegova hakiranja nikada nije bio financijske prirode. Tvrdi da je želio upozoriti velike kompanije na slabosti njihovih sustava za zaštitu. Danas radi kao uspješan novinar.

5. Albert Gonzalez

Gonzalez je poznat po jednoj od najvećih krađa podataka kreditnih kartica. Hakiranjem je zaradio 2,8 milijuna dolara. Osuđen je na 20 godina zatvora, a kazna mu istječe 2025. godine.

6. Gary McKinnon

McKinnon je 2002. godine proglašen najopasnijim hakerom na svijetu, a iste je godine prvi puta uhićen. Zabavljalo ga je hakiranje NASA-e i američke vojske. Svojim hakerskim napadima Amerikancima je prouzročio štetu od 700.000 dolara. Ako ovom britanskom hakeru bude suđeno u Americi, čeka ga 70 godina zatvora.

7. Jeanson James Ancheta

Ancheta je bio takozvani stručnjak za spam. Zarazio je virusom 500.000 računala diljem Amerike i potom ih koristio za hakiranje. Na njegovu nesreću, među tim računalima bilo je i ono američke vojske. Uhićen je zahvaljujući agentu FBI-a na tajnom zadatku.

8. Owen Walker

Kao i mnogi drugi uspješni hakeri, i Owen je svoju karijeru započeo kao tinejdžer. Organizirao je internetsku kriminalnu grupu koja je provaljivala u bankovne račune te su uzeli više od 26 milijuna dolara. Iako je uhićen i odveden pred sud gdje je priznao svoja nedjela, nikada nije osuđen.

9. Matthew Bevan i Richard Pryce

Ovaj britanski dvojac tjednima je napadao Pentangon i presretao tajne poruke koje su Amerikanci slali u Sjevernu Koreju. Pryce je tada imao 16 godina, a Bevan 21. Uhićeni su godinu dana nakon prvih napada, a sumnjalo se da su osim u Pentagon upali i u sustav obrane Sjeverne Koreje. 

You Tube

10. Anonymous

Danas najpoznatija hakerska skupina zasigurno su Anonymousi. Iako nije riječ o pojedincu već o mnogim hakerskim grupama koje se ne smatraju isključivo hakerima već "haktivistima", Anonymousi su zadali glavobolje mnogim vladama i korporacijama. Grupa se prvi puta pojavila 2003. godine. Zalažu se za slobodu govora, neovisnost interneta te aktivno rade protiv različitih organizacija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle