Obavijesti

Tech

Komentari 9

Mladi, a uspješni: Roboti naših učenika su najbolji na svijetu

Mladi, a uspješni: Roboti naših učenika su najbolji  na svijetu
7

Hrvatski učenici programirali su strojeve koji spašavaju ozlijeđene iz ruševina, igraju nogomet i plešu. Predstavit će ih uskoro na Svjetskom prvenstvu u Kini

VIDEO

Svakog dana  u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Igraju nogomet, spašavaju unesrećene, plešu i pjevaju, prevoze magarce... Sve to i još više rade roboti učenika osnovnih i srednjih škola koji su se proteklog vikenda natjecali na Kupu robotike u Varaždinu. Više od 200 natjecatelja i više od 60 mentora iz Hrvatske, Slovenije i Slovačke sudjelovali su na cjelodnevnom RoboCupu Junior Open natjecanju u varaždinskoj gradskoj dvorani Graberje. Osnovnoškolci i srednjoškolci natjecali su se u pet kategorija, a interes za sudjelovanje u natjecanju ove je godine bilo veliko. Prošle godine su sudjelovale 33 ekipe, a sad se brojka popela na čak 79 ekipa.

Prelaze sve prepreke

- Tijekom godine održavaju se tri kola natjecanja u kojima se natječu učenici od 3. razreda osnovne škole pa do 4. razreda srednje, odnosno 19-godišnjaci. Natjecatelji ili ekipe skupljaju bodove i dva najbolja učenika iz svake kategorije u sva tri kola ići će na svjetsko natjecanje koje će se održati iduće godine krajem lipnja u Kini. Lani su na svjetskom natjecanju u Brazilu osnovnoškolci osvojili 2. mjesto, a dvije ekipe srednjoškolaca zauzele su 3. i 6. mjesto. Želja nam je da u Kinu pošaljemo pet ekipa s oko deset učenika - objasnila je prof. Jelka Hrnjić, tajnica Udruge Hrvatskog društva za robotiku koja je, uz Hrvatski robotički savez i Udrugu Robofreak, bila i organizator RoboCupa u Varaždinu. U prvoj kategoriji zvanoj Rescue A Primary ili “spašavanje osnovnoškolske ekipe” učenici su programirali robota da samostalno prijeđe i zaobiđe sve prepreke u Areni te na kraju pronađe žrtvu koja je u ovom slučaju bila limenka. Riječ je o simulaciji spašavanja u slučaju potresa, a za tu se kategoriju prijavila 31 ekipa. Druga kategorija Rescue A Secondary ili “spašavanje srednjoškolske ekipe” imala je složenije zadatke te su njihovi roboti morali podići limenku u sigurnosnu zonu, na visinu od deset centimetara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Natjecatelji sami izrađuju i programiraju robote. Prije natjecanja proučavaju staze i dorađuju program prema stazi. U ovoj kategoriji roboti imaju ultrazvučne senzore, senzore dodira i senzore za boje. Srednjoškolci u kategoriji Rescue A Secondary za spašavanje žrtve trebaju ruku, a zadatak spašavanja moraju odraditi u osam minuta.

- Za tu kategoriju prijavile su se 24 ekipe. Prošle godine uveli smo i jednu novu kategoriju, Rescue B, u kojoj natjecatelji moraju pronaći žrtvu pomoću toplinskih senzora. Na primjer u slučaju potresa, robot ide po kući i gdje je toplije, tu se nalazi žrtva, pa na to mjesto izbacuje paketić prve pomoći - kaže prof. Hrnjić. Ove godine uvedene su još dvije kategorije, i to RoboDance te RoboSoccer. RoboDance je spoj robotike, glazbe i plesa i uglavnom u toj kategoriji ima najviše djevojčica i djevojaka.

U ritmu muzike za ples

- Ova kategorija zahtijeva malo više kreativnosti te su one bolje u tome i više im to odgovara. Natjecatelji sami naprave koreografiju na izabranu pjesmu. Obično uzmu refren, a sama izvedba može trajati do 1,30 minuta. U osam minuta moraju se sami pripremiti za nastup, uključujući i pozornicu te sve predmete koje će uz robota koristiti. Roboti plešu s njima, pa čak i dižu ruke te se njišu kao i natjecatelji - pojašnjava prof. Hrnjić.

U ovoj kategoriji prijavilo se 15 ekipa. U kategoriji RoboSoccer u Varaždinu je sudjelovalo pet ekipa, od čega tri hrvatske, te po jedna iz Slovačke i Slovenije. Svaka ekipa ima po dva robota koji su programirani da pronalaze loptu i izbjegavaju protivničkog igrača te zabijaju golove.

Zabijaju golove bez problema

Ivan Kolarić, 18-godišnji učenik srednje Elektrostrojarske varaždinske škole, Matej Novosad, 15-godišnji srednjoškolac MIOC-a iz Zagreba, i Roko Parać, također učenik istog razreda iste zagrebačke škole u ekipi “GNK Dinamo” najbolji su bili u kategoriji RoboSoccer Secondary. Osim u toj kategoriji, njih trojica sudjelovala su i pojedinačno u kategoriji Rescue A Secondary za srednjoškolce.

Ivan se robotikom bavi već 11 godina, od prvog razreda osnovne škole.

- Na jednom natjecanju iz tehničkog odgoja osvojio sam 2. mjesto u državi. Robota smo zajedno, uz mentorovu pomoć, osmislili. Najvažnije je da je funkcionalan. Prije natjecanja malo smo provježbali ovdje u dvorani. Programiran je tako da se stalno kreće i traži loptu. Kad je nađe, ide prema golu kao pravi nogometaš. Cilj je zabiti što više golova i izbjegavati protivničke igrače. Kao i u pravom nogometu, igraju se dva poluvremena, od kojih svako traje po 10 minuta - kaže Ivan Kolarić, kojemu je mentor, kao i njegovim kolegama iz ekipe, Ivica Kolarić.

Postigli su veliki uspjeh u Brazilu

Ivica je Ivanov otac i diplomirani inženjer elektrotehnike, smjer robotika i automatika, te jedan od organizatora cjelokupnog natjecanja. Matej Novosad bio je 6. na prošlom Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a to je veliki uspjeh jer se natjecao protiv kineskih i japanskih studenata, dok je Roko Parać bio 2. na istom prvenstvu među osnovnoškolcima. Iako su Matej i Roko iz Zagreba, a Ivan iz Varaždina, to nije prepreka da se njih trojica zajedno pripremaju i sudjeluju na natjecanjima.

- Imamo radionice svake druge subote u Osnovnoj školi ‘Mate Lovrak’ u Dubravi ili u I. osnovnoj školi u Varaždinu. Radimo i kod kuće te smo stalno u kontaktu. Imali smo i edukacije na Braču i Hvaru - rekao je Matej.

Za novac potreban za ovaj njihov hobi uglavnom brine njihov mentor, a robote s kojima se natječu još usavršavaju, pa je, kažu, teško reći koliko će ukupno novca biti uloženo na kraju u robote. Mladiće u njihovu hobiju podržavaju roditelji, a za ime svoje ekipe odlučili su se jednoglasno jer svi vole Dinamo i uzbuđenja koja donosi nogomet. Svojim su hobijem uspjeli privući i mnoge druge učenike kojima je, kao i njima, bavljenje robotikom postalo užitak.

- Bilo je zainteresirano mnogo učenika da nas prati ovdje na natjecanju. Uvijek postoji uzbuđenje u ovom hobiju. Od prevelikog uzbuđenja sam se razbolio prije Svjetskog prvenstva. Nisam mogao spavati i dobio sam temperaturu, no sve je na kraju dobro završilo - rekao je Roko Parać koji je zadužen za konstrukciju i programiranje.

Dijelovi im stižu iz Njemačke

Matej je golman te je pomagao u organizaciji, a Ivan je bio u ulozi napadača. Roditelji ih podupiru, a u budućnosti bi voljeli raditi posao koji je povezan s njihovim hobijem.

- Plan nam je Svjetsko prvenstvo u Kini i imamo još puno posla. Ovaj robot je još u fazi istraživanja i na njemu smo do sada radili tri mjeseca. Neke dijelove trebamo kupiti u Njemačkoj, ponovno testirati senzore i tek onda saznati realnu cijenu. Dečki su dobri i vrlo zainteresirani, a jako puno u financiranju sudjeluju njihovi roditelji - kaže Ivica Kolarić koji, osim u dvjema osnovnim školama, održava radionice robotike i diljem Hrvatske.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle