Obavijesti

Tech

Komentari 16

Mobilni karton: U mobitelu će vidjeti baš sve o pacijentima

Mobilni karton: U mobitelu će vidjeti baš sve o pacijentima
9

Liječnici na KBC Zagreb dobit će telefone s kojima će bilo gdje moći u svakom trenutku znati sve o svojim pacijentima, ali i pomoći kolegama u hitnim slučajevima

VIDEO

Liječnici KBC-a Zagreb uskoro će kroz aplikaciju na telefonu moći pratiti stanje pacijenata i mijenjati terapije, i to s bilo koje lokacije. Mobilni elektronički karton (mEMR) je sustav na kojem Samsung radi već 10-ak godina u svojoj bolnici u Seulu, a sada će ga uz suradnju s hrvatskom tvrtkom IN2 testirati u stvarnim uvjetima. Zagrebačka bolnica bit će u tome uz kliniku Mayo u SAD-u među prvima u svijetu.

U testiranju sustava sudjelovat će 50 liječnika , koji će proći edukaciju i dobiti telefone, a nakon testa koji će trajati oko mjesec i pol vidjet će se kako bi to funkcioniralo u praksi te koliko su liječnici spremni ovaj sustav prihvatiti i koristiti izvan radnog vremena. Testirat će ga i u lipnju, dok je dio liječnika na godišnjem.

Testiranje neće stajati ništa, a konačnu cijenu sustava u Samsungu će najaviti nakon validacije, ali ističu da će biti 'interesantna' i prilagođena hrvatskom zdravstvu . Uz KBC Zagreb, plan je kasnije sustav ponuditi cijelom zdravstvenom sustavu i za sve bolnice gdje je njihov bolnički informacijski sustav.

Pokretanje videa...

Ivan Hruškovec/24sata VIDEO

Otvara im se niz mogućnosti

Liječnici u testu dobit će Samsungove telefone Galaxy S4 i S5 na kojima će biti i lokalizirana aplikacija. Nakon što se prijave u nju, nikakvi podaci se ne skidaju na telefon, što je bitno zbog sigurnosti podataka pacijenata, već je sve u sustavu bolnice. Dodatni element sigurnosti je i to što su aplikacije vezane uz točno određeni uređaj, a kratko vrijeme prijave znači da, ako netko i uzme zaključani telefon koji je možda netko ostavio, aplikacija će se odlogirati.

Da samo jedan život spasite iz nalaza koje ste vidjeli na mobitelu, onda je ovo nešto što je izuzetno dobro i korisno, kaže Zlatko Giljević

Jednom kad je u aplikaciji, liječnik će preko mobilne ili Wi-Fi mreže moći brzo doći do informacija o pacijentu, pratiti svoj raspored pregleda, ali i pregledavati stanje pacijenata te voditi bilješke s bilo koje lokacije. Uz aplikaciju će nalaze moći vidjeti čim su gotovi, a u kasnijim fazama, ako je pacijent spojen na neki sustav, moći će i uživo pratiti njegove podatke.

Aplikacija radi na Androidu i zbog njenih zahtjeva potrebni su uređaji određenih performansi, ali to ne znači da neće moći kasnije raditi i na jeftinijim telefonima, rekli su iz Samsunga. Dodaju da je Hrvatska odabrana za ovaj projekt zbog dobre suradnje s Rebrom, ali i IN2, no da ciljaju i na druge zemlje.

- Siguran sam da će projekt pomoći liječnicima u svakodnevnom radu, unaprijediti kvalitetu i učinkovitost pružanja bolničkih usluga te omogućiti značajnu dodanu vrijednost za liječnike i zdravstvo u cjelini - rekao je Danijel Bačelić iz Samsunga.

Giljević: Liječnik može biti stalno dostupan

- Bitno za nas je da su podaci o pacijentu dostupni bilo gdje da se nalazite, što znači da će radno vrijeme liječnika biti 24 sata, onome tko prihvati i bude koristio aplikaciju. Sve je u korist pacijenta. Bitno nam je da je ovo sigurno, tehnički dostupno, prihvatljivo - rekao je sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb, Zlatko Giljević. Dodao je da dosad nije bilo moguće to da u svakom trenutku vidite što je najnovije i da kolegi sugerirate što napraviti. Gotovo sve što je u dokumentaciji Bolničkog informacijskog sustava vidi se i ovdje pa ako pacijentu pada krvna slika, može se naložiti i neka pretraga, ističe Giljević.

Pokretanje videa...

Ivan Hruškovec/24sata VIDEO

- Da samo jedan život spasite iz nalaza koje ste vidjeli na mobitelu, onda je ovo nešto što je izuzetno dobro i korisno - rekao je. Na pitanje o cijeni sustava, dodao je da će ona ovisiti o tome koliko će se kvalitetnim sustav pokazati i naglasio je da je najskuplje ono što se kupi za kunu, a ne koristi se.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje