Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Mutanti protiv plastike: Nadaju se da će bakterija očistiti more

Odbačena plastika sve je veći problem u oceanima, a znanstvenici su sada razvili mutirani oblik enzima pomoću kojeg bakterije još učinkovitije mogu razgrađivati odbačenu plastiku

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
12 komentara

Međunaodni tim znanstvenika slučajno je razvio mutirani oblik bakterije koji može razgrađivati plastiku, a mogao bi biti moćan borac protiv jednog od najgorih oblika zagađenja na svijetu. 

Timovi iz SAD-a i Velike Britanije do otkrića su došli dok su analizirali strukturu bakterije (Ideonella sakaiensis) koja je prisutna u centrima za reciklažu otpada u Japanu, a otkrili su je prije par godina. Kako kažu, Ideonella sakaiensis, može "jesti" polietilentereftalat (PET plastika) koji je patentiran tijekom '40-ih godina prošlog stoljeća, a danas se koristi u milijunima plastičnih boca, prenosi CNN.

Steven Guerrisi/Flickr | Autor: Steven Guerrisi/Flickr Foto: Steven Guerrisi/Flickr

Znanstvenicima je cilj bio analizirati strukturu bakterije, no slučajno su razvili enzim koji ju je učinio još učinkovitijom u razgradnji plastike. Njihovo bi otkriće moglo pomoći u razvoju rješenja za recikliranje milijuna tona plastike koja u okolišu može ostati stotinama godina, navodi se na Sveučilištu u Portsmouthu

- Igra sudbine često igra važnu ulogu u velikim znanstvenim otkrićima i naše nije iznimka od toga - rekao je profesor John McGeehan. Ovaj enzim može razgraditi i biološku zamjenu za platiku (PEF) koja također nije razgradiva. 

- Iako je poboljšanje skromno, neočekivano otkriće pokazuje da postoji prostor da te enzime dodatno poboljšamo, što nas približava rješenju za recikliranje sve većih planina odbačene plastike - rekao je McGeehan. Upravo na tome sada i rade, kako bi enzim mogli koristiti u industriji. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message