Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

Na Europskom kvizu o novcu sudjelovat će i hrvatski učenici

Na natjecanje su se mogli prijaviti učenici sedmih i osmih razreda te prvog razreda srednje škole, a želju da se dokažu pokazali su i učenici Gimnazije Jurja Barakovića u Zadru

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Iako se djeca svaki dan susreću s novcem, obrazovni sustav ne nudi osnovno financijsko obrazovanje, koje je osnova za uspješniji život, rekla je Milana Arbutina, prof. matematike i fizike iz OŠ Zapruđe u Zagrebu.

Njezini su učenici veoma znatiželjni te rado istražuju i uče mimo školskih programa. Zato su se prijavili na online natjecanje Europski kviz o novcu, kojim se želi poboljšati financijsku pismenost mladih u Europi.

- Naravno da nam je svima vrijeme ključan faktor jer ipak nastava ne smije patiti, ali ipak već godinama uspijevamo obilježiti Europski tjedan o novcu, bilo radionicama, kvizovma ili nečim trećim. I naši učenici to vole i cijene - kaže Arbutina te dodaje kako im u svim aktivnostima pomaže udruga Štedopis.

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Njihova je škola uključena u Erasmus+ projekt European Citizenship - Shaping Transnational Identity, čiji je cilj razviti svijest o potrebi stvaranja zajedničkog europskog identiteta.

- Bazično projekt se bavi procesom globalizacije, migracijskim valovima te poticajem za promicanje multikulturalnog obrazovanja, ali i ključnih kompetencija financijske pismenosti - kaže Arbutina.

Ovim će kvizom učenici provjeriti svoje znanje o novcu i kroz igru steći dodatna znanja, kaže profesorica. Prema njenom iskustvu, učenici vole sudjelovati u dodatnim aktivnostima, surađivati s profesorima.

- Kad sam pročitala upute o kvizu, znala sam da je to pravi izazov, ali nije cilj da nešto bude lako nego da se stekne novo znanje. Također, Kahoot, platforma koja se koristi na natjecanju, idealna je za timski rad i natjecateljski duh. Kahoot koristim u nastavi, pa ga učenici vrlo dobro poznaju, a i vole jer sat čini zabavnijim - kaže profesorica. Kao dodatni motiv učenicima ističe i nagradu koja čeka najbolje u državi, putovanje u Bruxelles na europsko natjecanje. Kao dio pripreme za natjecanje učenici su dobili vježbeničke testove.

- Super su mi pitanja, neka su jednostavna, ali Kahoot vas lako zezne. Sve je vrlo slično, pa ne valja biti prebrz - rekao je Karlo, jedan od učenika koji će se natjecati. Većini učenika teško je pohvatati bankarske pojmove te one o Europskoj uniji, ali su im tu u pomoć skočili roditelji.

Na natjecanje su se mogli prijaviti učenici sedmih i osmih razreda te prvog razreda srednje škole, a želju da se dokažu pokazali su i učenici Gimnazije Jurja Barakovića u Zadru.

- Kako idu u prirodoslovno-matematičku gimnaziju, najzanimljiviji su im zadaci u kojima moraju nešto izračunati - kaže Tomislav Lovrinov, nastavnik matematike. I njegove učenike na prijavu je potaknula znatiželja.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

- Učenici su rado prihvatili naš prijedlog da se okušaju u natjecanju iz ovog područja. To im je novo, interesantno i morat će se potruditi da savladaju pojmove.Uz to, učenike je zainteresirala i mogućnost odlaska u Bruxelles, a motiv im je i što su učenici naše škole lani na natjecanju Euroscola već osvojili putovanje u Europski parlament u Strasbourg - ističe Lovrinov.

Želimo u našim učenicima probuditi dodatnu težnju za učenjem i napredovanjem. Tako ćemo im pomoći da postanu ljudi spremni na različite životne situacije, rekla je dr. sc. Mira Majstorović, ravnateljica Ekonomske škole Vukovar.

Njihovi će učenici odmjeriti znanje iz ekonomske pismenosti s učenicima iz još 146 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Natjecanje Europski kviz o novcu prvi put organizira se diljem Europe, a dvoje mladih iz pobjedničkog tima u svibnju će s nastavnikom otputovati u Bruxelles na Europsko završno natjecanje.

- Želimo da se naši učenici susreću s različitim izazovima koji će im omogućiti odmjeravanje snaga, odnosno znanja, s drugim učenicima - rekla je Marija Majstorović.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Budući da je vrijeme informacijskih tehnologija, djeca prvo nauče kucati pa tek onda pisati, a ovakav oblik natjecanja bliži je njima i njihovoj svakodnevici, smatra ravnateljica.

Nastavnik master inženjer menadžmenta Dejan Hadžić kaže kako učenicima govori da natjecanje koje se organizira na YouTube kanalu i platformi Kahoot pruža učenicima određenu dozu neformalnosti.

- Djeluje poticajno i motivirajuće, oslobađa ih pritiska koji je prisutan kod klasičnih testova. Kviz ide uživo,

što dodatno podiže adrenalin, pojačava natjecateljski duh i potiče timski rad. Ovakva vrsta natjecanja je nešto novo u našim školama, što je dodatno približilo predmet Financijska pismenost učenicima - rekao je Hadžić te izrazio želju da se ovakva natjecanja organiziraju i za druge predmete u školi. Učenicima ekonomske škole financijska pismenost ipak nije strana, stoga im je puno lakše pripremati se za predstojeće natjecanje.

- Idemo na Vježbenički kviz kako bismo se zabavili, družili jedni s drugima, a između svega naučili nešto novo. U Vježbeničkom kvizu učimo o sigurnosti pri kupnji preko interneta, o novcu te o tome kako pravilno rasporediti džeparac na cijeli tjedan. Od svega najzanimljivija nam je tema ‘Sigurnost pri kupnji preko interneta’, zato što ćemo u budućnosti znati što i kako kupovati online. Nije nam teško, puno toga već znamo iz škole - rekla je Andrijana Svitlanović, učenica prvog razreda Ekonomske škole.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

S njom se slaže i Nemanja Popović, koji također ide na natjecanje.

- Vježbenički kviz nije težak jer ima dosta pitanja na koja treba odgovoriti logički i sjetiti se što nam je profesor govorio i objašnjavao. Najzanimljivije teme su mi vezane za državne financije jer me oduvijek zanimalo na koji način država prikuplja i troši novac - rekao je Nemanja.

Kroz igru je jednostavno sve naučiti o porezima

Financijska pismenost tema je koja napokon ulazi i u naše škole. Radionice i predavanja, poput onih koje kroz projekt Financijska pismenost osnovnoškolaca provode članovi Ekonomske klinike, učenicima su veoma zanimljiva.

- Znati kako pravilno upravljati novcem za učenike osnovnih škola nemjerljivo je korisno. Kroz predavanja, radionice i igre djeci na jednostavne načine pokušavamo objasniti pojmove kao što su novac, banka, kredit i slično - kaže Ivana Divić iz Klinike. Podizanje razine financijske pismenosti djece od malih nogu s vremenom će se pretočiti u kvalitetno i informirano razmišljaje građana o financijama. Naši učenici ne uče o poreznom sustavu, upravljanju osobnim financijama, i kod nas se jedino ekonomska škola bavi edukacijom učenika o financijama, a reforma školstva to bi trebala promijeniti.

Tema: Bolje obrazovanje 2018.

Možda vas zanima i ovo:
Message