Obavijesti

Tech

Komentari 94

Na pragu revolucije: Uspješno su majmunu presadili glavu?

Na pragu revolucije: Uspješno su majmunu presadili glavu?
3

Pod velom tajne: Iza izvješća stoji kontroverzni talijanski neuroznanstvenik Sergio Canavero. No, unatoč izvješću i fotografiji, liječnici diljem svijeta su jako skeptični

VIDEO

Presadili smo glavu majmunu , stoji u izvješću koje će u idućih nekoliko mjeseci najvjerojatnije biti objavljeno u časopisu Surgery i CNS Neuroscience & Therapeutics. Potpisuje ga kontroverzni talijanski neuroznanstvenik Sergio Canavero.

U razgovoru za časopis New Scientist izjavio je da je operaciju predvodio kirurg Xiaoping Ren na Medicinskom Sveučilištu Harbin u Kini. Operacija je navodno prošla uspješno .

Ipak, liječnici diljem svijeta su i dalje skeptični i traže Canavera dokaze. Fotografija i kratak opis nisu im dovoljni da povjeruju u moguću revoluciju u svijetu medicine.

- Spojili smo krvne žile tijela i glave, no nismo spajali kralježnicu . Ponovili smo eksperiment Amerikanca Roberta Whitea koji je 1970. napisao kako je glavu potrebno smrznuti na – 15 stupnjeva Celzijevih kako se mozak ne bi oštetio – navodi Canavero.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Surgery/Ren/HEAVEN-AHBR

Dodao je kako je majmun preživio operaciju i nije imao nikakve moždane ozljede .

Nakon 20 sati, majmuna su eutanazirali

Iz etičkih razloga, živim su ga držali samo 20 sati nakon operacije te su ga eutanazirali.

- Leđnu moždinu nismo spajali . To je najvjerojatnije moguće, no rez mora biti potpuno čist i obavljen u kupki od polietilen glikola, kemikalije koja sprečava propadanje moždanih ćelija – navode znanstvenici.

Neke filmove i fotografije s operacije pokazali su stručnjacima u časopisu New Scientist Ovo uključuje i video koji prikazuje miša koji njuška i pomiče svoje udove nekoliko tjedana nakon što mu je prerezana pa ponovo spojena leđna moždina u vratu.

VIDEO

C-Yoon Kim, sa Medicinskog sveučilišta Konkuk u Južnoj Koreji, koji je izvršio taj zahvat, tvrdi da je njegov tim demonstrirao oporavak motoričkih funkcija u prednjim i zadnjim udovima životinje.

- Upravo zato pretpostavljam da je moguće ponovno spojiti moždinu nakon što je potpuno odrezana - kaže C-Yoon Kim.

Ipak, sve je i dalje pod velom tajne .

- Neobično je da znanstvenici objave ikakav podatak o istraživanju prije nego ono bude objavljeno. Dok ga ne objave, za mene je to sve svinjarija – kazao je Arthur Caplan s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u New Yorku za New Scientist.

Inače Canavero je medijima poznat od prije jer je najavio kako želi pomoći Rusu (31) u transplantaciji glave na novo tijelo. Novac za operaciju mislio je tražiti od direktora Facebooka Marka Zuckerberga. Za prostor mu se javila jedna bolnica u Vijetnamu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle