Obavijesti

Tech

Komentari 37

Na YouTubeu bi uskoro mogli ostati bez hrpe odlične glazbe

Na YouTubeu bi uskoro mogli ostati bez hrpe odlične glazbe
3

Uz naplatu korisnici će gledati spotove bez oglasa, preslušati cijele albume, ali ih i slušati offline. No, mnogi nezavisni izdavači to ne žele i mogli bi biti izbrisani

VIDEO

YouTube je u utorak objavio da planiraju pokrenuti naplatu za gledanje glazbenih spotova bez oglasa, što znači da bi ubrzo mogli i ostati bez gomile pjesama i autora koji ne pristanu na uvjete Googlea. 

Naime, svaki glazbenik koji ne želi ući u YouTubeov servis bez oglasa bit će blokiran na stranici. YouTube već neko vrijeme radi na projektu kojim će se za nisku cijenu korisnicima prikazivati spotovi bez reklama, no neki glazbenici i nisu zadovoljni time, piše Huffington Post.

Iz YouTubea su za Financial Times rekli da će glazbenici kojima smetaju nova pravila, među kojima su Adele, Arctic Monkeys i Jack White, biti stavljeni na crnu listu u roku nekoliko dana. To znači i nemogućnost slušanja svih tih spotova. 

Servis bez oglasa planiraju početi testirati među zaposlenicima Googlea u sljedećih par tjedana. Očekuje se da će uslugu pokrenuti krajem ljeta, a osim što neće biti oglasa, korisnici koji su to platili će moći glazbu slušati i offline te preslušati cijeli album nekog glazbenika. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Time bi se glazbenicima trebao otvoriti dodatni izvor prihoda od YouTubea, rekli su za Huffington post. No, financijski uvjeti nisu otkriveni, a Reuters navodi da e radi o 'nepovoljnim uvjetima ili da se ne može ni pregovarati'. 

- Naš je cilj da YouTube i dalje bude fantastično glazbeno iskustvo, kao globalna platforma za fanove, ali i umjetnike te kao izvor prihoda za glazbenu industriju - navode iz YouTubea i dodaju da s tim na umu i pokreću servis uz pretplatu. 

Kako prenosi Reuters, YouTube je već sklopio ugovore sa stotinama većih i nezavisnih glazbenih kuća koje će svoju glazbu ponuditi na ovaj način. Točnije, YouTube kaže da je 95 posto kuća koji su i ranije bili s njima u ugovoru pristalo i na nove uvjete. 

Video servisi koji su pristali na uvjete YouTubea moći će i dalje imati glazbu onih koji su na 'crnoj listi', rekao je glasnogovornik Veva za TechCrunch. To znači i da bi Adele na Vevo kanalu i dalje mogla imati svoju glazbu. 

No, situacija je dodatno zakomplicirana time što glazbenici rade za različite kuće u različitim zemljama te primjerice kod nas pjesme nekog glazbenika neće biti dostupne, a u primjerice u Austriji hoće. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Istraživanje Revoluta: Hrvatska četvrta najpopularnija zemlja za odmor među turistima u Europi
HRVATI NA ODMOR U ŠPICI?

Istraživanje Revoluta: Hrvatska četvrta najpopularnija zemlja za odmor među turistima u Europi

Hrvati većinom ciljaju na srpanj i kolovoz, a Hrvatima su pak, top destinacije bile Slovenija, Italija, Njemačka, Austrija i Bosna i Hercegovina, pokazuje istraživanje financijske aplikacije Revolut

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...