Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Na Zemlji je dva puta više prašine nego prije sto godina

Pomoću računalnog programa rekonstruiran je utjecaj količine prašine na temperaturu i oborine, a tokom prošlog stoljeća smanjilo se Zemljino upijanje ugljika

Fotolia
Foto: Fotolia
0 komentara

Količina prašine u Zemljinoj atmosferi udvostručila se tijekom prošlog stoljeća, otkrila je studija američkih znanstvenika. Povećanje prašine povezuje se s ekološkim promjenama diljem svijeta. Kako bi izmjerili promjene količine pješčane prašine iz pustinja uzimali su podatke o talozima u ledenim korama te povezali svaki uzorak s regijom iz koje dolazi. 

Potom su ubacili podatke u računalni sustav nazvan Climate System Model kako bi rekonstruirali utjecaj pješčane prašine na temperaturu, oborine, taloženje željeza na dnu oceana tijekom vremena. Otkrili su da su regionalne promjene u temperaturi i oborinama uzrokovale smanjeno upijanje ugljika u zemlji, a prašina u oceanima je povećala primitak ugljika u atmosferu za 6 posto.

Ova se studija bavi utjecajem aerosoli iz prirode, a ne one koja strogo vezana za sagorjevanje koje proizvode ljudi.

- Sada napokon imamo dokaze o tome kako se pustinjska prašina mijenja i kreće, što može mnogo značiti za razumijevanje osjetljivosti klime - izjavio je autor studije dr Natalie Mahowald.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message