Obavijesti

Tech

Komentari 1

Nagradu za dječju knjigu po prvi put dodjeljuje i dječji žiri

Nagradu za dječju knjigu po prvi put dodjeljuje i dječji žiri
1

50 godina Nagrade 'Grigor Vitez': Pet školaraca koji čine dječji žiri odabrali su knjižničarke kod kojih svakodnevno posuđuju knjige. Oni su najbolji hrvatski čitači

VIDEO

Prošle godine sam pročitao 200 knjiga iz knjižnice, a najčitateljica je pročitala 96. Jedini razlog zbog kojeg nisam ušao u izbor za najčitatelja je taj što imam manje od 12 godina, rekao nam je Vid Valkaj.

Jan Obradović, Vinka Balić i Vid Valkaj iz Zagreba učenici su petog razreda. Prošlog ih je tjedna spojila ljubav prema čitanju. Oni rade sve što rade i njihovi vršnjaci, ali razlikuju se po tome što godišnje pročitaju na stotine knjiga. Ovaj je trojac, uz Anđelinu Alerić i Antoniju Kurtović, odabran za prvi dječji žiri nagrade “Grigor Vitez”.

grigor vitez

"Ptičica" je naziv nagrade koju će dodijeliti dječji žiri, a djelo je kiparice Ksenije Kantoci

 

Pročitaju i po 200 knjiga na godinu

- Na praznicima poslije prvog razreda mama je bratu i meni čitala knjigu ‘Pet prijatelja’. Jako mi se svidjela, a kako knjiga ima 21 nastavak, jako me je zanimalo što će se dalje dogoditi. Tog sam ljeta pročitala sve nastavke. Tako sam zavoljela knjige - kaže Vinka.
- Upalim svjetlo, legnem u krevet i čitam koliko hoću. Tijekom dana nemam baš vremena zbog obaveza. Peti je razred zahtjevniji nego prethodni i moram više učiti - otkrila nam je.

Na isti je način i Jan zavolio čitanje. Vid svaku priliku koristi za čitanje. Priznaje nam da se ponekad, dok čuva brata, više fokusira na knjigu nego na njega. Zbog toga se zna dogoditi i poneka nezgoda.

- Često ne čujem ni kad tata nešto važno kaže - sliježe ramenima ovaj simpatični dječak.
Janu roditelji uglavnom kažu kako smije čitati 15 minuta. Ipak, često ga priča ponese pa čita i više od dva sata. Na pitanje koja im je knjiga omiljena, trojac je u glas odgovorio “Harry Potter”, što ih je nasmijalo. Janu su pritom dragi i Jules Verneovih “20.000 milja pod morem” i “Dom iza žice” Jasminke Tihi-Stepanić, a Vinka i Vid obožavaju i nastavke knjiga “Magisterium” autorica Holly Black i Cassandre Clare.

O knjigama ne istražuju na internetu niti se raspituju o njima kod prijatelja.

- Jedino ako nešto oko Harryja Pottera zaboravim jer sam čitao davno, onda pitam prijatelje da me podsjete - kaže Vid.
Vinka i Vid najviše vole fantasy knjige, dok Jan voli avanturističke romane i knjige o starim civilizacijama. Smatraju kako ljudi danas zabavu pronalaze na drugim mjestima, ali knjiga je njima definitivno najbolji prijatelj. Vole lektiru, ali Vid bi izbacio “Vlak u snijegu”, a svi troje su se složili kako bi najradije čitali “Harryja Pottera” i “Warrior cats”. Knjige su u njihovim obiteljima cijenjene, što im je dodatni poticaj za čitanje.

grigor vitez grigor vitez grigor vitez
4
| Foto: Jurica Galoic/PIXSELL, ilustracija

Nimalo lak zadatak

Već 50 godina dodjeljujemo Nagradu ‘Grigor Vitez’, jedinu nagradu koja se dodjeljuje i za književni tekst i za ilustraciju, rekla je Lana Kassim, koordinatorica projekta u Savezu društava Naša djeca Hrvatske.
Za ovu obljetnicu odlučili su uvesti i nagradu Dječjeg žirija. Zbog toga su počeli surađivati s Hrvatskim centrom za dječju knjigu, koji djeluje u Knjižnicama grada Zagreba.

- Svake godine Stručno povjerenstvo dodjeljuje četiri nagrade. To su književni tekst za stariju dječju dob i za mlađu dječju dob, te dvije za ilustracije. Ove godine će i djeca izabrati nagradu u dvije kategorije za najbolji roman ili zbirku priča, gdje ide nagrada piscu, te najbolju slikovnicu ili ilustriranu knjigu, gdje nagrada ide ilustratoru - pojasnila je Lana.
Nagrada Dječjeg žirija bit će umanjena replika statue ptice, djelo kiparice Ksenije Kantoci, a nagrada se zove “Ptičica”.

- Stručni je žiri napravio uži izbor, što je bilo nužno, jer je produkcija velika i svake godine raste. Nije nužno da se nagrade Stručnog i Dječjeg žirija podudaraju. Djeca su birana unutar Knjižnica grada Zagreba u dogovoru s knjižničarkama koje svakog tjedna razgovaraju s njima - rekla je Isabella Mauro, voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu te dodala kako su to djeca koja vole čitati, koja često čitaju i posuđuju knjige, ali i jasno govore kako vole i žele čitati. Njihov je zadatak bio pročitati 15 knjiga koje je odabrao Stručni žiri.

- Lijepo je što možemo subjektivno ocjenjivati jer tako iskazujemo što mislimo o nekom djelu. Pročitali smo puno super knjiga zbog toga jer smo u žiriju, a lijepo je i što možemo upoznati nove ljude - kaže Vid. Zadatak im nimalo nije bio lak jer nam su im se, kažu, skoro sve knjige svidjele.

- Knjiga ‘Mačak s četvrtog kata’ mi je bila super, ali sam je morao ocijeniti s dvojkom jer je bilo boljih knjiga. Zbog toga mi je bilo jako teško - rekao je Jan. No jedna mu se nimalo nije svidjela jer je napisana po filmu, a ne obrnuto. Ni ilustracije ih nisu ništa manje mučile. Kod romana su ocjenjivali koliko je priča zanimljiva, a kod slikovnica su tražili poseban stil.

Pronašli su ga u knjizi “Čarolija zagrljaja”. U kategoriji roman, zbirka priča ili poezije nagradu za tekst dobila je knjiga “Mačak s četvrtog kata” autora Vlade Rajića, koju bi rado uvrstili u lektiru. U kategoriji slikovnice ili ilustrirane knjige nagradu za ilustraciju dodijelili su za “Nuru N’zuri: Lavov povratak”, autora Ludwiga Bauera, ilustratorice Marsele Hajdinjak.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju