Obavijesti

Tech

Komentari 35

Najbolja maturantica: Rasturila je fiziku, hrvatski i matematiku

Najbolja maturantica: Rasturila je fiziku, hrvatski i matematiku
1

Iva Madunić ostvarila je najbolje rezultate na ispitima iz hrvatskog jezika, matematike i fizike i dobila nagradu Marin Soljačić u iznosu od 5000 američkih dolara

VIDEO

- Uzbuđena sam i sretna. Nisam očekivala da ću osvojiti nagradu. Pretpostavljala sam da sam dobro napisala maturu, ali nisam znala da je ovoliko dobro.

Kaže nam to Iva Madunić (18), maturantica 3. gimnazije u Splitu i dobitnica nagrade Marin Soljačić. Naime, Iva je na ispitima iz hrvatskog jezika, matematike i fizike na maturi ostvarila najbolje rezultate. U utorak je u Ministarstvu obrazovanja dobila nagradu Marin Soljačić u iznosu od 5000 američkih dolara.

- Nisam se nešto posebno pripremala za maturu, većinom sam redovito učila tijekom sve četiri godine. Zadnjih nekoliko tjedana sam ponovila gradivo i to je to - skromno priznaje. Smatra kako je redovito učenje najvažnije za uspjeh. Matematika joj najdraži predmet, a želja joj je upisati studij računarstva u Splitu. Nagradu od 5000 američkih dolara većim će dijelom štedjeti, no priznaje, svakako će se i počastiti.

- Nemam još konkretne planove, ali možda odem na neko putovanje - kaže. Manu hrvatskog školstva vidi u velikom broju informacija kojima su učenici ponekad 'bombardirani'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mislim da bi trebalo srezati višak činjenica i dati učenicima neku općenitu sliku - kaže nam dobitnica. Nagradu joj je uručio hrvatski znanstvenik Marin Soljačić i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

- Ovo je za mene uvijek jedan od najsretnijih dana u godini. Hrvatska ima blistavu budućnost baš zato što ima toliko talentiranih i motiviranih mladih ljudi - istaknuo je Soljačić.

Dodao je kako je bitno i pomagati drugima, mlađima od sebe, da i oni postanu izvrsni. Tako, smatra Soljačić, ne samo da će cijelo društvo biti bolje, nego će se i sami učenici osjećati sretnije. Uz glavnu nagradu, ministrica Divjak i znanstvenik Soljačić dodijelili su posebna priznanja i 2500 kuna nagrade u ime Ministarstva obrazovanja dvadesetero učenika koji su na maturi najbolje riješili ispite iz hrvatskog, matematike i engleskog jezika na višoj razini te osmero učenika koji su dva ispita riješili sa stopostotnom točnošću.

- Ohrabrujuće je što naši nagrađeni maturanti dolaze iz raznih dijelova Hrvatske, što znači da izvrsnost i njegovanje izvrsnosti prevladavaju u svim školama diljem zemlje. Želimo da škole razvijaju puni potencijal učenika, što je i sadržaj nove reforme koja je već sad u zbornicama - zaključila je ministrica Divjak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle