Obavijesti

Tech

Komentari 0

Najbolji nastavnik na svijetu dobio je milijun dolara, pola nagrade dao svojim kolegama

Najbolji nastavnik na svijetu dobio je milijun dolara, pola nagrade dao svojim kolegama
3

Naš nastavnik geografije Dejan Nemčić osvojio je Global Teacher Award, a nagradu Global Teacher Prize ove je godine osvojio indijski učitelj Ranjitsinh Disale, između 12.000 prijavljenih nastavnika iz cijelog svijeta

VIDEO

U ovo teško vrijeme nastavnici daju najbolje od sebe da svaki učenik ostvari svoje pravo po rođenju - dobro obrazovanje. Nastavnici vjeruju u davanje i dijeljenje, kazao je dobitnik ovogodišnje nagrade Global Teacher Prize. Ranjitsinh Disale (32), učitelj u seoskoj školi Zilla Parishad u zapadnoj Indijskoj državi Maharashtra, nagrađen je zbog angažmana na obrazovanju djevojčica.

Za razliku od priznanja Global Teacher Award, koje je nedavno dobio naš nastavnik Dejan Nemčić, ova nagrada donosi i financijski dio od čak milijun dolara. A Ranjitsinh Disale, piše BBC, u duhu svojih riječi, pola nagrade odlučio je podijeliti s nastavnicima koji su uz njega došli u top 10 ovogodišnje liste kandidata za nagradu.

Za Global Teacher Prize bilo ih je prijavljeno više od 12.000 iz cijelog svijeta.
Disale je mnogo učinio da bi djevojčice iz vrlo siromašnog kraja u kojem živi što dulje išle u školu, te izbjegle nepismenost i prerani brak. Uz to, drži online lekcije iz znanosti za učenike u 83 države, te vodi međunarodni projekt kojim se povezuju mladi u ratnim zonama.
- Pandemija korone zadala je snažne udarce obrazovnim sustavima diljem svijeta, ali upravo doprinos nastavnika čini razliku - kazala je Stefania Giannini, predstavnica UNESCO-a, koji je partner ovog natjecanja. Global Teacher Prize pokrenula je Zaklada Varkey.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Posebnu nagradu "Covid-Hero", primio je britanski nastavnik Jamie Frost koji je pokrenuo online platformu za učenje matematike. On je upozorio kako je pandemija korone još više smanjila mogućnosti mnoge djece da dobiju dobro obrazovanje. 
- Zbog toga sam svaki svoj slobodni sat proveo radeći platformu kako bih pomogao učenicima diljem svijeta izbačenim iz svojih učionica - kazao je Frost.


Online dodjelu vodio je slavni britanski glumac i redatelj Stephen Fry, a sudionike je pozdravio i britanski premijer Boris Johnson,  koji je istaknuo kako "treba dati počast nastavnicima diljem svijeta za njihov neprocjenjiv doprinos tijekom pandemije".
Za iduću godinu najavljena je i dodjela nagrade za učenike.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom
SVJETSKI TJEDAN NOVCA

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom

Hrvatska udruga banaka pripremila je cjelogodišnje programe financijske pismenosti za učenike i nastavnike, te mlade poduzetnike, "Financije za nove generacije". Obuhvatit će čak 17.000 učenika i 500 nastavnika

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'
MUKE OKO NACIONALNIH ISPITA

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'

Nacionalnim ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak je počelo testiranje učenika osmih razreda, polagat će ispite iz osam predmeta. U nekim školama govore da će testovi utjecati na ocjene, no to nije točno
Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?
SUDJELUJE CIJELA HRVATSKA

Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?

Kviz udruga Šibenik organizira Nacionalnu kviz ligu za učenike srednjih škola. Interes je toliki da redovito sudjeluje više stotina natjecatelja iz cijele Hrvatske. U ovoj sezoni najbolji su bili 'Đakovačkih pet'