Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Najmlađu crnu rupu u galaksiji otkrili u ostacima supernove?

Nakon eksplozije supernove W49B znanstvenici nisu otkrili neutronsku zvijezdu, a to je znak da je tamo najvjerojatnije nastala crna rupa. Stara je 1000 godina

NASA/CXC/MIT/L.Lopez
Foto: NASA/CXC/MIT/L.Lopez
9 komentara

Eksplozija rotirajuće zvijezde W49B stvorila je vjerojatno najmlađu crnu rupu u našoj galaksiji. Kako je objavila NASA, ostaci supernove stari su 1000 godina te se nalazi na udaljenosti od 26.000 svjetlosnih godina, a ova slika nastala je kombinacijom raznih mjernih sustava. 

- Dokazi nisu konačni, no upućuju na to da je supernova W49B stvorila i crnu rupu - kaže astrofizičar Daniel Castro s  MIT-a. Dokaz za to je da nije nastala neutronska zvijezda, što je uobičajeno za supernove. 

- W49Bje prva od svoje vrste koje smo otkrili u galaksiji - dodaje astrofizičarka Laura Lopez. 

Za masivne zvijezde koje ostaju bez goriva uobičajeno je da se uruše u sebe i pokrenu niz događaja koji završavaju kao supernova. Te eksplozije obično su simetrične, a zvjezdani materijal izbacuje se uglavnom jednako u svim smjerovima. No, kod ove zvijezde, materijal kod polova rotirajuće zvijezde izbačen je pri puno većoj brzini no na ekvatoru. Nakon eksplozije zvijezde, čest rezultat je gusta jezgra, odnosno neutronska zvijezda, koju ovdje nisu uočili.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message