Tech

Komentari 0

Najvažniji posao učitelja je da djeci potaknu žeđ za znanjem, a sad imaju i tehničku podršku

Najvažniji posao učitelja je da djeci potaknu žeđ za znanjem, a sad imaju i tehničku podršku

Aplikacija Asistent vodeće nakladničke kuće Školska knjiga učiteljima pruža mogućnost da unaprijed pripreme sve nastavne materijale, prate napredak učenika, prilagođava rasporede i još mnogo toga

Poput vilenjaka u džepu učiteljice ili učitelja, aplikacija Asistent unaprijed priprema materijale i omogućuje učiteljima da svoju energiju i vrijeme utroše u izravnom radu s učenicima, kaže Matilda Bulić, direktorica školskog programa naše vodeće nakladničke kuće Školska knjiga, čiji je multidisciplinarni stručni tim usavršio inovativnu aplikaciju, jedinstvenu u svjetskim razmjerima i posve prilagođenu specifičnim potrebama hrvatskih učiteljica i učitelja
- Asistent je jedna od rijetkih lijepih stvari koje su se učiteljima dogodile u ovoj teškoj godini. Bez straha od pretjerivanja mogu reći da se pripremanje nastave dijeli na vrijeme prije i poslije Asistenta - izjavila je učiteljica Nataša Botica iz Osnovne škole kralja Zvonimira u Solinu.

Aplikacija Asistent jedinstvena je u Hrvatskoj i svijetu, dorađena je do posljednjeg detalja prema povratnim informacijama učitelja u skladu s njihovim stvarnim potrebama, ističu u Školskoj knjizi. Asistent omogućuje učiteljicama i učiteljima da se manje bave administracijom te da dragocjeno vrijeme posvete onima kojima je to najpotrebnije - učenicima. Svakodnevno se pripremanje za nastavu i vođenje pedagoške dokumentacije obavlja u samo nekoliko sekundi  pomoću jedinstvenog i cjelovitog softverskog rješenja u čijoj je izradi sudjelovalo gotovo 500 stručnjaka iz raznih područja. U velikome multidisciplinarnome timu, predvođenom programerima i urednicima Školske knjige, izmjenjivali su se vrhunski stručnjaci: autori udžbenika, dizajneri, promotori, edukacijski rehabilitatori, psiholozi, socijalni psiholozi, logopedi, učitelji i drugi stručni suradnici. 

Stvaranje izvrsnoga udžbeničkog programa nije jedina misija ove nakladničke kuće koja je posljednjih godina zajedno s učiteljima prošla proces transformacije i izrasla u respektabilnog partnera cijelokupnom obrazovnom sustavu. U jednoj od najizazovnijih godina u novijoj hrvatskoj povijesti, obilježenoj pandemijom i razornim potresima, suradnički je odnos s učiteljima izrastao u čvrsto prijateljstvo, temeljeno na povjerenju i podršci, o čemu svjedoči i novi slogan: "Uvijek s učiteljima - Školska knjiga, podrška kojoj znate ime"

- Pripremajući materijale za jedan školski sat, učitelji potroše najmanje 30, a ponekad i 90 minuta. Sada to vrijeme mogu uštedjeti pomoću Asistenta, digitalnog tajnika za učitelje, koji u nekoliko sekundi pregledava i sortira digitalne materijale Školske knjige po razredu, predmetu i rasporedu. Nakon što se korisnik registrira i unese svoj raspored, Asistent iz našeg repozitorija posloži sve materijale točno prema tom rasporedu. On je poput vilenjaka u džepu učiteljice ili učitelja koji unaprijed priprema materijale i omogućuje učiteljima da svoju energiju i vrijeme utroše u izravnom radu s učenicima, tom najvažnijem dijelu posla - pojašnjava Matilda Bulić.

Najvažniji zadatak učitelja, smatra direktorica školskog programa u Školskoj knjizi, poticanje je žeđi za znanjem; manje je bitno hoće li učenici upamtiti neke činjenice jer do njih mogu lako doći ako to žele. Nažalost, učitelji troše mnogo vremena ispunjavajući administrativne obveze, moraju osmišljavati nastavni sat, voditi računa o rokovima, kurikulumima… 

Revolucionarna je aplikacija, koja štedi vrijeme i priprema sve za nastavu na jednom mjestu, oduševila učitelje diljem Hrvatske. Prema riječima učiteljice Nataše Botice iz Osnovne škole kralja Zvonimira u Solinu Asistent je izvrstan pomoćnik, dovoljno jednostavan da se svi njime mogu koristiti i dovoljno napredan za one učitelje koji ga žele personalizirati. 

- Asistent prilagođava naš raspored, precizno planirao aktivnosti, predlagao digitalne sadržaje, bilježio svaki odrađeni sat. Sviđa mi se što aplikacija sadržava digitalni nastavnički dnevnik s pregledom obrađenog gradiva, rasporedom sati i svim bitnim datumima u školskoj godini. Možemo tako precizno pratiti sve bitne nastavne procese. Aplikacija je skratila vrijeme potrebno za obavljanje naših administrativnih obveza i pomogla nam da se usredotočimo na svoje učenike. Oduševljena sam novom funkcionalnošću koja mi omogućuje da još kvalitetnije pratim rad i napredak svojih učenika - izjavila je učiteljica Nataša Botica.

Upotrebom Asistenta učitelji ne samo što štede vrijeme za pripremu nastave već imaju i pomoć u prilagodbi nastave učenicima s teškoćama. Osim toga, uz svaki je nastavni sat dostupan i probran digitalni sadržaj te korisne poveznice vezane uz nastavno gradivo, a sve je to učiteljima dostupno u samo nekoliko klikova.