Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Najveći super vulkan na svijetu prijeti skorom erupcijom?

Nakon katastrofe biljni će svijet nestati s gotovo čitave površine SAD-a, dok će milijuni postati izbjeglice, a zbog zagrijavanja Yellowstonea erupcija je neizbježna

Deviantart.com
Foto: Deviantart.com
8 komentara

Posljednja erupcija super vulkana u Yellowstone Nacionalnom parku bila je prije 600.000 tisuća godina, te znanstvenici predviđaju da ako do nje ponovno dođe, dvije trećine SAD-a mogle bi biti uništene. Oblak vulkanskog pepela u potpunosti bi "izbrisao" sav biljni svijet te bi stvorio sloj debljine oko tri metra koji bi se prostirao na više od 1600 kilometara. Erupcija bi se mogla dogoditi u vrlo skoroj budućnosti, smatraju stručnjaci.

Prijeti prirodna katastrofa

Velik dio teritorija SAD-a tada bi postao nenastanjiv zbog toksičnog zraka, svi letovi iznad kopna morali bi biti uzemljeni, a milijuni bi napustili svoje domove, što je po znanstvenicima samo dio crnih slutnji.

- Najveći dokaz  da se približava trenutak erupcije je punjenje komora od magme rastaljenim stijenama - smatra Robert B.Smith, profesor geofizike na Sveučilištu Utah koji je izradio studiju o ovom super vulkanu.

No znanstvenici nisu sigurni koliko dugo traje proces punjenja komora prije izbijanja erupcije. Yellowstone Caldera, prostor na kojem se nalazi vulkan, jedno je od najljepših destinacija prirodnih znamenitosti na svijetu, a njegovo ime u prijevodu znači kipući kotao. Tamo je 650 kilometara ispod zemljine površine  vruća točka magme koja se uzdiže sve do 48 kilometara ispod površine, u podzemlju se širi na gotovo 500 kilometara, a pogođeno bi bilo oko 7 tisuća četvornih kilometara SAD-a. Povrh toga se nalazi uspavani vulkan koji je pod stalnim nadzorom stručnjaka.

- Vulkan hrani magma iz dubokih slojeva, koja se približava površini, još od zadnje male erupcije prije 70.000 godina - tvrdi Dan Dzursin, stručnjak za geološka istražiavanja u Yellowstoneu.

Golema erupcija St.Helens

U erupciji planine St. Helens u američkoj saveznoj državi Washington 1980.g, eksplozija je raznijela vrh vulkana, a uokolo su letjele stijene veličine autobusa. Pretpostavlja se da je erupcija imala snagu 500 atomskih bombi, jer su sva stabla na području od 600 četvornih kilometara sravnjena sa zemljom. Hoće li se taj crni scenarij ponoviti, za znanstvenike je pitanje samo vremena.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message