Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
10 komentara

Nakladnici: Nemamo vremena napraviti kvalitetne udžbenike

Ministarstvo obrazovanja otvorilo je javnu raspravu za novi kurikulum iz matematike. Planiraju sve kurikulume prema kojima će se raditi udžbenici pripremiti do kraja siječnja, no izdavači kažu: Probili ste rokove

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
10 komentara

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u četvrtak je otvorilo novo savjetovanje o kurikulumu Matematike za osnovne škole i gimnazije.
O nacrtu Odluke o donošenju kurikuluma svi zainteresirani mogu raspravljati na stranici esavjetovanja, a savjetovanje je otvoreno do 15. prosinca, poručuju iz Ministarstva.
To je još jedan korak u pripremi uvođenja kurikularne reforme u sve škole od iduće školske godine, što je ministrica Blaženka Divjak i službeno najavila na saborskom aktualcu u srijedu.

Foto: Zarko Basic/PIXSELL Izdavači nisu oduševljeni njezinom izjavom.
- Radi se o vrlo napregnutoj situaciji. Mi nemamo pojma o tome, jer nas još nitko nije službeno obavijestio - napominje predstavnik izdavača Zdenko Ljevak.
Upozorava da tek nakon što se donesu konačne verzije kurikuluma, ministarstvo može raspisati natječaj na temelju kojeg autori, u suradnji s izdavačima, kreću pisati udžbenike.

'Sve se rješava na vrijeme'

No u ministarstvu naglašavaju kako se sve rješava na vrijeme. Uz odluku o provođenju reforme, koju će ministrica potpisati ovih dana, bit će priloženi i kurikulumi. Sa Svetica  naglašavaju da se će se o njima voditi javna rasprava prema zakonskoj proceduri, kao što se vodila i pri donošenju kurikuluma informatike. O primjedbama će odlučivati nove stručne radne skupine, za koje natječaj traje do 20. studenog.
U ministarstvu ističu i da će se prijedlozi odluka o donošenju kurikuluma staviti u javno savjetovanje od 30 dana sredinom studenoga.
- Javna rasprava traje 30 dana, a konačni kurikulumi bit će doneseni krajem siječnja, što ostavlja dovoljno vremena za sve druge potrebne aktivnosti - tvrde u ministarstvu. 
Predstavnik izdavača, međutim, poručuje kako je to premalo vremena, što će se odraziti i na kvalitetu novih udžbenika.
- Brzina nikad nije donijela kvalitetu. Kurikulumi su trebali biti doneseni još prošle godine. Rokovi se nikako ne poštuju. Jedno su želje, a realnost nešto sasvim drugo - zaključuje Ljevak. Upozorava da nisu sretni ni zbog prijedloga Zakona o udžbenicima koji je prošao prvo čitanje u Saboru te da ministarstvu šalju dopis s cijelim nizom primjedbi.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Prema najavama ministarstva, kurikularna reforma iduće godine ulazi u prve i pete razrede osnovne škole, u prirodoslovne predmete u sedmome razredu, te u prve razrede srednjih škola općeobrazovnog usmjerenja.
Istovremeno, Neven Budak, član stručne radne skupine za kurikulum povijesti ističe kako još postoji veliki entuzijazam kod ljudi koji rade na reformi.
- ‘Škola za život’ možda nije reforma kakva je originalno bila zamišljena, ali je svakako vrijedna i značajna - kaže bivši predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message