Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Odlazak legende: Posljednja Buba sišla s proizvodne trake

Posljednja Buba silazi danas s proizvodne trake u Volkswagenovoj tvornici u Puebli u Meksiku, gdje se automobil koji je postao kulturnom ikonom proizvodio gotovo 40 godina, objavio je Volkswagen u srijedu.

Employees pose for a picture next to a Volkswagen Beetle car during a ceremony marking the end of production of VW Beetle cars, at company's assembly plant in Puebla
Foto: IMELDA MEDINA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
12 komentara

Njemački proizvođač automobila svečano je obilježio kraj proizvodnje Bube, auta koji je zaradio mjesto u popularnoj kulturi zbog svojeg jedinstvenog oblika i odanih fanova koji su voljeli njezin zrakom hlađeni stražnji motor, njezinu reputaciju da je neuništiva i slavni status nakon niza holivudskih filmova u kojima ima glavnu ulogu ("Herbie").

- Nemoguće je zamisliti gdje bi Volkswagen bio bez Bube, rekao je predsjednik i izvršni direktor Volkswagenove grupe u Americi u priopćenju za medije.

- Premda joj je kucnuo čas, zauvijek ćemo poštovati ulogu koju je taj auto odigrao u evoluciji našeg brenda.

Buba je prvi put uvezena na sjevernoamerička tržišta iz Njemačke 1949. Gotovo 5 milijuna primjeraka prodano je u Sjedinjenim Državama, što je predstavljalo oko četvrtinu od prodanih 21,5 milijuna Buba širom svijeta. Volkswagen je potkraj 1990-ih uveo redizajniranu Bubu novim generacijama vozača i prodao više od 1,2 milijun primjeraka širom svijeta.

Treća, sadašnja generacija Buba izašla je na tržište 2011.

Sve Bube nastale nakon prvog redizajna proizvedene su u tvornici u Puebli i otamo distribuirane širom svijeta.

Zadnji automobil proizveden - denim blue kupe - ostat će u Volkswagenovu muzeju  u Puebli. Tvrtka će uskoro početi proizvoditi kompaktne sportske automobile dizajnirane za sjevernoameričko tržište.

Employees take pictures of a Volkswagen Beetle car during a ceremony marking the end of production of VW Beetle cars, at company's assembly plant in Puebla | Autor: IMELDA MEDINA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: IMELDA MEDINA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message