Obavijesti

Tech

Komentari 15

Nakon njih ništa nije bilo isto: Gadgeti koji su mijenjali svijet

Nakon njih ništa nije bilo isto: Gadgeti koji su mijenjali svijet
1

Kuhalo koje se automatski ugasi kad voda zakipi, toster ili TV u boji samo su neki od uređaja koji su obilježili protekla desetljeća. Prve godine ovog stoljeća prema mnogima je obilježio Steve Jobs

VIDEO

Sredina prošlog stoljeća čini se kao davna prošlost, no u ukupnoj povijesti to je tek treptaj oka, ali u tih 60-ak godina naš svijet se toliko promijenio da je mnogima teško pojmiti kako smo živjeli bez nekih uređaja i gadgeta. 

Danas nam je sasvim normalno da naš pametni telefon ima odličnu kameru, videoteku, glazbeni servis, diktafon...., ali prije samo par godina sve smo te uređaje morali nositi zasebno. Prijenosna računala su isto tako donijela pravu revoluciju prije nekoliko desetljeća jer su nas oslobodila okova ureda ili doma i omogućili nam da ih ponesemo bilo gdje. 

Sredina prošlog stoljeća donijela je niz uređaja o kojima danas ni ne razmišljamo, ali su značajno promijenili našu svakodnevicu. Britanski Which? tako je u svom pregledu proteklih 60 godina istaknuo automatski električni toster (1958.) koji je pekao kruh s obje strane, a Russel Hobbs je 1960. predstavio i prvo kuhalo koje se automatski isključilo kad je voda zakuhala, što je mnogima oslobodilo vrijeme čekanja nad čajnikom.

Tih su godina stigle i prve automatske perilice rublja i posuđa, ali i čičak. Iako su mnogi od nas i krajem '80-ih imali crno-bijele televizore, '60-e su donijele prve televizore u boji, ali  Polaroid Swinger, jeftinu kameru koja je omogućila ljudima da odmah imaju fotografije na papiru. 

Wikimedia Commons

Sljedeće desetljeće donijelo je i pravu revoluciju u putovanjima jer je 1970. stigao prvi kofer sa kotačićima koji je omogućio da više ne teglimo tešku prtljagu. Godinu kasnije stigle su i prve meke kontaktne leće. Kalkulatore danas rijetko možemo vidjeti, ali 1972. oni su bili pravo čudo tehnologije koje je omogućilo brze izračune.

Iste godine diskete su donijele i revoluciju u pohranu podataka, a danas ih vidimo samo u ikoni za spremanje dokumenata. Krajem ovog desetljeća krenuo je pravi tehnološki bum s prvim video rekorderima, ali i igraćim konzolama nakon čega ništa nije bilo isto u kućnoj zabavi.

REUTERS/PXL

Sony je ovdje bio jedan od predvodnika, a 1979. oni su izbacili Walkman - maleni uređaj koji je postao sinonim za prijenosnu glazbu. Japanski div je 1982. lansirao i prvi CD player, no njega je danas gotovo u potpunosti ubila digitalna glazba koju nosimo u svojim telefonima.

REUTERS/PIXSELL

Osim po glazbi, '80-e su donijele Macintosh, dimne alarme, ali i prve digitalne fotoaparate i mobilne telefone, iako su jedni i drugi bili daleko od onog što danas shvaćamo pod tim pojmom. 

William Warby/Wikimedia Commons

Krajem desetljeća (1989.) i igre su postale mobilne zahvaljujući Nintendu, a već sljedeće desetljeće nastavilo je tehnološki procvat dolaskom interneta, Windowsa 95, PlayStationa.

Hibridna Toyota Prius je 1997. donijela revoluciju među automobilima, a iste godine su Britax i VW predstavili prvu Isofix dječju sjedalicu koja je danas standard i omogućuje da sjedalice lako selimo iz automobila u automobil. Godinu kasnije stigla je i smrt za VHS kazete, nakon što je predstavljen DVD player. 

FILE PHOTO --  Apple Chief Executive Officer Steve Jobs holds new iPhone in San Francisco

Prelazak u novo tisućljeće donio je širokopojasni internet i iPod koji je označio smrt za Walkman i njegovog nasljednika s CD-ima. Klasične televizore počeli su mijenjati LCD ekrani, a 2007. je stigao iPhone. Telefon koji je bio začetnik ere pametnih telefona. Sada su standard postale i LED žarulje, a prošlu i ovu godinu obilježili su povezani uređaji poput Google Homea ili Amazona Echo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle