Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
46 komentara

NASA prvi put uspjela snimiti bljesak zvijezde koja umire

Udarni val i bljesak koji su najavili supernovu trajali su samo 20 minuta, a u sljedećih dva tjedna zvijezda je postala sve veća i sjajnija. Zvijezda je 500 puta veća od našeg Sunca

Foto: Nasa
46 komentara

Ovaj 'veliki prasak' trajao je samo 20-ak minuta i udaljen je 1,2 milijarde svjetlosnih godina, ali NASA je prvi put uspjela snimiti  - eksploziju zvijezde. 

Animacija koju možete vidjeti prikazuje kako je izgledala ta eksplozija, a iako se radi o umjetničkoj interpretaciji, video se temelji na stvarnim podacima koje je prikupio teleskop Kepler.

Teleskop je prvi put u vidljivom svjetlu snimio udarni val i bljesak koji prethode supernovi jer zvijezda kroz sljedeća dva tjedna postaje sve veća i sjajnija. Kako se radi o kratkom trenutku razumljivo je da su astronomi bili uzbuđeni što su ga uspjeli otkriti. 

Zvijezda KSN 2011d je crveni div koji je 500 puta veći od našeg sunca i udaljen 1,2 milijarde svjetlosnih godina. Nama najbliža zvijezda udaljena je 4,2 svjetlosne godine. 

Iako se čini da ovakva eksplozija nema utjecaj na nas, činjenica je da svi teški elementi u svemiru nastaju u eksplozijama supernova. 

- Srebro, nikal i bakar u zemlji i našim tijelima nastali su u sličnim eksplozijama zvijezda u svmeiru - navodi Steve Howell iz NASA-e i dodaje kako život postoji zbog supernova.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message