Tech

Komentari 15

Ne može biti jasnije: Koliko se Hrvatska zagrijala u jednoj slici

Ne može biti jasnije: Koliko se Hrvatska zagrijala u jednoj slici

Prošle godine znanstvenik Ed Hawkins je objavio grafiku koja je na vrlo jednostavan način mogla dočarati efekte globalnog zagrijavanja, a sada možete pogledati grafike i za svaku pojedinu zemlju

Globalno zatopljenje u punom je zamahu, a znanstvenici diljem svijeta svakodnevno rade na rješenjima koja bi ga možda mogla malo usporiti. Mnogi, pa čak i američki predsjednik Donald Trump, osporavaju postojanje globalnog zatopljenja, ali to se najčešće radi iz financijskih pobuda. Ekologija, naime, nije jeftina. 

Kako bismo pak svi postali još svjesniji koliko se Zemlja zagrijala u posljednjih stotinjak godina, Ed Hawkins kreirao je grafike koje to prikazuju na vrlo jednostavan način. 

Da biste vidjeli kako to izgleda, Berkeley Earth je pokrenuo stranicu na kojoj, s lijeve strane, možete izabrati kontinente i države i dobiti grafiku za lokaciju koja vas zanima. 

Ovako, primjerice, izgleda Hrvatska tj. njeno zagrijavanje od 1901. do 2018. godine. 

Za prosječnu temperaturu u grafovima, uzeli su prosječnu temperaturu iz razdoblja od 1971. do 2000. godine. Što su boje tamnije plave ili crvenije to su temperature niže tj. više.

Tako se i jasno vidi na ovom grafu za Hrvatsku kako posljednjih godina kod nas prevladava samo crvenilo i to sve tamnije.

Sličan trend otkriva i graf koji pokazuje globalne temperature u proteklih gotovo 170 godina.