Obavijesti

Tech

Komentari 1

Ne odustaju: Indijci će ponovno lansirati raketu na Mjesec

Ne odustaju: Indijci će ponovno poslati svoju raketu na Mjesec

Dugoočekivana indijska misija na Mjesec odgođena je u ponedjeljak ujutro 56 minuta prije planiranog lansiranja zbog tehničkog problema, no novi pokušaj dogodit će se 22. srpnja

VIDEO

Indijska svemirska agencija u četvrtak je objavila kako će 22. srpnja ponovno pokušati lansirati raketu u misiju na Mjesec, nakon što je u ponedjeljak od toga odustala zbog tehničkih problema.

U tvitu agencije navodi se da je lansiranje Chandrayaana 2, koji je izradila Indijska svemirska istraživačka organizacija (ISRO), planirano za 11.13 sati po srednjeeuropskom vremenu.

Dugoočekivana indijska misija na Mjesec odgođena je u ponedjeljak ujutro 56 minuta prije planiranog lansiranja zbog tehničkog problema.

Misija će, ako bude uspješna, ojačati indijske aspiracije da se približi vodećim svjetskim nacijama u svemirskim istraživanjima i na komercijalnom tržištu svemirskih letova.

Indija bi uspješnim završetkom misije postala tek četvrta zemlja nakon SAD-a, Rusije i Kine koja je uspjela izvesti "meko", odnosno kontrolirano slijetanje na Mjesec i staviti rover na površinu Zemljinog prirodnog satelita.

Riječ je o trećem pokušaju slijetanja na Mjesec ove godine, nakon uspješne misije kineske letjelice Chang'e-4, i neuspješne izraelske sonde Beresheet koja se razbila na Mjesečevoj površini.

Indijska letjelica Chandrayaan 2 ili Mjesečeva kočija 2, trebala je biti lansirana s tropskog otoka savezne države Andhra Pradesh nakon desetljeća dugog razvoja. Indija je potrošila oko 150 milijuna dolara kako bi razvila Chandrayaan 2 i osposobila ga za let dug 384.400 kilometara iz svemirskog centra Satish Dhawan na Mjesečev južni pol.

SAD je na 15 misija Apolla, uključujući šest koje su sletjele na Mjesec, potrošio oko 100 milijardi dolara u današnjoj vrijednosti novca. Kineska sonda Chang'e-4 sletjela je na Mjesec u ožujku, što je stajalo oko 8,4 milijarde dolara. Rusija, prva zemlja koja je organizirala uspješno slijetanje na Mjesec bez čovjeka 1966., potrošila je, preračunato u današnje vrijednosti, preko 20 milijardi dolara na misije 1960-ih i 1970-ih.

Gotovo svi dijelovi Chandrayaana-2 dizajnirani su i izrađeni u Indiji, a do Mjeseca će ga dovesti najmoćnija indijska raketa GSLV Mk III. ISRO je objavio da je cilj misije tražiti na Mjesecu znakove vode i "fosilne zapise ranog Sunčeva sustava". (kt)

POGLEDAJTE VIDEO NOVOG YOUTUBE KANALA ZA GAMING SADRŽAJ - Lvl8.

Pokretanje videa...

Paklara Top 8 PUBG mobile 00:12

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje