Obavijesti

Tech

Komentari 27

Nebu pod oblake: Saudijci će imati najvši neboder na svijetu

Nebu pod oblake: Saudijci će imati najvši neboder na svijetu
1

Grandiozni Kraljev toranj će biti središnji dio i prva faza u gradnji Kraljevskoga grada, koji će biti smješten duž Crvenog mora na sjevernoj strani Jedde

VIDEO

U Saudijskoj Arabiji, najvećem izvozniku nafte na svijetu, kriza ne postoji. Nakon što su im susjedi u Dubaiju sagradili Burj Khalifu, neboder visok 828 metara, Saudijci grade neboder visok 1 kilometar.

Burj Khalifa, odnosno Kalifov toranj, dugo je držao prvo mjesto najviše građevine na svijetu u Guinnessovoj knjizi rekorda. Kultni status Dubaija sad će biti skinut s trona jer iz susjedne Saudijske Arabije u gradu Jeddi grade Kraljev toranj, još višu građevinu, koja će biti visoka 1000 metara, što je za 172 metra više od nebodera u Dubaiju. 

Nacrti tornja pojavili su se 2011. godine, a tad je planirano da građevina bude visoka 1600 metara, no teren na kojem ga grade pokazao se neprikladnim za toranj te visine, pa su se apetiti Saudijaca smanjili za 600 metara. Trošak gradnje najvišeg nebodera je tad procijenjen na 1,23 milijarde dolara, no prije nekoliko dana saudijska vlada priopćila je da su osigurali 2,2 milijarde dolara za gradnju tornja. 

Inače, Kraljev toranj će biti središnji dio i prva faza u gradnji Kraljevskoga grada, koji će biti smješten duž Crvenog mora na sjevernoj strani Jedde. Munib Hamud, izvršni direktor Jeddah Economica, tvrtke koja je s tvrtkom Kingdom Holding Co., kojoj je na čelu saudijski princ Alwaleed bin Talal, osigurala novac za gradnju tornja, kazao je da sad imaju dovoljno novca da se projekt završi na vrijeme, a to je 2020. godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Gradnjom tornja u Jeddi grad će se u potpunosti promijeniti te ćemo tom građevinom ojačati i položaj svojega grada u svijetu. U planu nam je da postanemo središte svjetske klase koja nudi napredan način života. Tako da Jeddah može imati i kultni orijentir koji privlači ljude iz svih sfera društva - kazao je Munib Hamud. 

Saudijski princ, koji je 2014. godine bio i u Hrvatskoj jer je htio uložiti svoje milijune, otkrio je na nedavno održanoj konferenciji za novinare da su uspjeli sagraditi 26 katova. Dodao je kako sad s većim proračunom planiraju graditi po jedan kat svaka četiri dana. Na gradnju nebodera planira se potrošiti 80.000 tona čelika te oko 500.000 kubika betona. Kad ga dovrše, ovaj će se rekorder prostirati na 200 katova, a čak 160 katova poslužit će kao apartmani. 

Temelji tornja idu 60 metara pod zemlju i moraju izdržati slanu vodu Crvenog mora. Najveći izazov za inženjere će biti kako dovesti svježi beton na vrh tornja. 

Nagađa se da će koristiti tehniku pumpanja betona kroz cijevi pod pritiskom, a zbog visokih temperatura to će morati raditi noću. Mnogi ovaj projekt hvale kao ikonu koja će simbolizirati bogatstvo i moć nacije, dok drugi preispituju socioekonomske motive gradnje tornja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle