Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

Nikad ne kasni na posao: Robot Yanu želi zamijeniti konobare

Robotski konobar Yanu do kraja godine će biti na tržištu, a njegov kreator govori kako već imaju više od 60 narudžbi za robota koji miješa i servira pića te košta - 150.000 eura

Foto: yanu
16 komentara

Yanu se nikad ne umara, ne kasni na posao i ne traži plaću. On je robotski konobar koji će bez greške natočiti piće i spremno poslušati što vas muči, a do kraja ove godine mogli bi ga vidjeti i na vašem aerodromu.

Rekao nam je to Alan Adojaan, direktor estonske kompanije koji ga je predstavio na Webit Festivalu u Sofiji. Robota nisu doveli da priprema pića jer će Yanu biti kompletiran tek za desetak dana. 

Foto: yanu

Potpuno spreman Yanu bit će sličniji robotiziranom kiosku za pića, koji će uz pomoć umjetne inteligencije biti spreman i na kratki razgovor ili barem primiti narudžbu i naplatiti vam piće. Uz pomoć robotske ruke pripremit će vam i poslužiti piće iz neke od 50 boca koliko ih može primiti, a ukupno može poslužiti 1500 pića, prije nego trebate ponovno postaviti sve čaše. Korisnici će preko ekrana moći vidjeti što sve Yanu danas nudi, a pored ekrana će biti i postolja na koja će poslužiti pića. Pića će se moći naručiti i preko aplikacije, njegovi kreatori kažu da će Yanu moći servirati 100 do 150 pića u satu. 

- Već imamo oko 65 narudžbi, a trenutno pregovaramo i sa osam zračnih luka koje bi htjele postaviti Yanua - rekao nam je Adojaan. Inače, da se sastavi jedan sutav, treba im otprilike tri dana, odnosno stotinjak ih mogu proizvesti u godini.  

Foto: Ivan Hruškovec/24sata

 Ako ste mislili ovo postaviti u dnevnu sobu, trebate računati s time da je ovo grdosija visoka dva i pol metra i teška tonu. Plus, košta oko 150.000 eura.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message