Obavijesti

Tech

Komentari 0

Novi udžbenik: 'Promjena' će pomoći djeci s poteškoćama

Novi udžbenik: 'Promjena' će pomoći djeci s poteškoćama
1

Riječ je o aktivnostima kojima se djecu senzilibizira na toleranciju prema različitosti, za prihvaćanje osoba s invaliditetom te aktivnostima koje mogu pomoći učiteljima u radu s takvom djecom

VIDEO

Na ideju o priručniku došla sam kad mi je u razred došla djevojčica u invalidskim kolicima. Nisam znala kako da stupim u kontakt s njom, kaže koprivnička nastavnica Renata Glavica.

- Doslovce sam se osjećala bespomoćnom, ali onda sam naišla na razumijevanje i punu suradnju u udruzi Bolje sutra. Tu sam našla odgovor na koji način razvijati osobnu senzibilizaciju prema osobama s invaliditetom i kako to prenositi na učenike - kaže Glavica.

S volonterkama koprivničke udruge Bolje sutra prošli je tjedan predstavila priručnik “Promjena”, koji je dobio zeleno svjetlo Ministarstvo znanosti, odnosno Agencije za odgoj i obrazovanje, te je uvršten na popis pomoćnih nastavnih sredstava u hrvatskim osnovnim školama. Priručnik je nastao temeljem iskustva učitelja u radu s učenicima koji imaju poteškoće u razvoju, s ciljem da se pomogne u obrazovanju te skupine učenika.

- Uvidjela sam potrebu za takvim udžbenikom i pokrenula inicijativu. Vodič obuhvaća deset različitih aktivnosti primjenjivih za rad u osnovnim školama u području građanskog odgoja i obrazovanja za učenike od prvog do osmog razreda – pojasnila je motive Renata Glavica.

Riječ je o aktivnostima kojima se djecu senzilibizira na toleranciju prema različitosti, za prihvaćanje osoba s invaliditetom te aktivnostima koje mogu učiteljima i ostalom nastavnom osoblju pomoći u radu s takvom djecom. Ovaj vodič, kako ga nazivaju, namijenjen je i djeci bez poteškoća pri edukaciji prema osobama s teškoćama. Novac za tiskanje 200 primjeraka osiguran je iz sredstava Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova, dok je rad na priručniku bio isključivo volonterski.

Glavica kaže da su joj u kreaciji i realizaciji ideje pomogli Helena Kušenić, Branka Stančić-Levanček, Jasmina Markić, Adela Jadan i Lovorka Ivanković. Treba spomenuti i stručnu pomoć voditeljice županijskog Stručnog vijeća za građanski odgoj i obrazovanje, ravnateljice OŠ “Đuro Ester” Sanje Prelogović. Prijelomom priručnika “pozabavio” se Tomislav Golubić, također član udruge. Marija Mraz, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Bolje sutra grada Koprivnice, rekla nam je da je udruga osnovana prije 15 godina s ciljem promicanja prava takvih osoba. Između ostalog, i problema koje država sustavno zaobilazi.

- Uspjeli smo utjecati na to da je danas 80% arhitektonskih barijera uklonjeno - kaže Mraz. Prioritet im je prikupiti novac kako bi se priručnik mogao dotiskati u dovoljnom broju jer su potrebe za njim goleme.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto