Obavijesti

Tech

Komentari 16

Novi veliki posao za hrvatski IT: Kompanija Endava zagrebački Five kupila za čak 250 mil. kuna

Novi veliki posao za hrvatski IT: Kompanija Endava zagrebački Five kupila za čak 250 mil. kuna

Zagrebačku digitalnu agenciju koja ima 220 radnika i urede u New Yorku te diljem Hrvatske kupila je grupacija Endava. Pregovarali su od studenog, a osnivači kompanije kažu da planiraju ostati u Fiveu

VIDEO

Nizu priča o velikim akvizicijama na hrvatskom IT tržištu danas se pridružila i zagrebačka agencija Five koju je u potpunosti preuzela američka grupacija Endava, koja diljem svijeta zapošljava 7500 ljudi. 

Amerikanci su za hrvatsku kompaniju platili 40 milijuna dolara, odnosno oko 250 milijuna kuna. Kako navode, Five koji ima urede i u SAD-u, bio im je privlačan zapravo zbog brojnih američkih klijenata među kojima su McAfee, Napster, Mariott, Starz, Napster...

Pregovori su trajali još od studenog, a iz Fivea su rekli za Telegram da je ovo za njih uzbudljivo poglavlje te da će sada moći raditi puno veće projekte i to za puno veće klijente, kakve sami nisu mogli raditi. 

- Ovo je kao da smo pet godina razvoja ubrzali i ostvarili ga odmah, sutra - rekli su. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Five je inače kompanija koju je 2005. osnovao Viktor Marohnić, a potom se pridružio u suvlasnik Luka Abrus te u uredima diljem Hrvatske i New Yorku zapošljavaju 220 ljudi.

Iz kompanije kažu kako je jedan od ključnih trendova koji su iskoristili bila pojava pametnih telefona za koji velike IT tvrtke tada nisu imale sluha.

- Mobilne aplikacije su definitivno bile naša odskočna daska. Danas postoji cijeli niz agencija koje su, kao mi, krenule na tom valu i prešišale oldschool IT ili web design studije koji su dominirali prije mobilea. Mi smo u deset godina narasli nekoliko puta veći od nekih starih IT tvrtki koje postoje preko 30 godina - kaže Viktor Marohnić za Netokraciju i dodaje da im je ključ za dobru cijenu bila evolucija u dizajn i korisničko iskustvo pa strategiju i razvoj digitalnih proizvoda - sve u istom paketu. Naglašava da klijenti danas trebaju agenciju koja će odraditi sve od ideje do proizvoda koji generira prihode i profit.

- Oni su sjajna ekipa koja će u Endavu donijeti dodatne vještine, posebno u proizvodnoj strategiji i optimizaciji rasta - navodi se u izjavi Johna Cotterella, CEO-a Endave, jedne od najvećih razvojnih tvrtki na svijetu. 

Marohnić, Abrus i Sven Marušić kažu da im odluka o prodaji nije bila jednostavna, ali misle da su napravili najbolje za kompaniju i zaposlenike. Operativno i upravljački planiraju ostati u kompaniji i raditi na projektima kao i dosad. 

- Radujemo se zajedničkom nastupu na tržištu, novim mogućnostima koje se otvaraju ovom suradnjom i prilikama za rast u svim segmentima poslovanja - rekao je Sven Marušić.

- Five ima strateške usluge koje sad mogu rješavati probleme doista velikih brendova i ulazimo u doista top ligu s našom ponudom. Prvenstveno mislim na Product Strategy i Product Growth za koje smo skupili odlične reference u zadnjih dvije godine - rekao je Viktor Marohnić za Netokraciju

Kaže da su razgovarali s desetak ponuđača te da su odabrali Endavu jer su imali najsličniju kulturu i najbolji sinergijski efekt za njih. Kaće da ih vide kao dodatnu vrijednost za njihovo poslovanje te cijene njihove 'high-end' usluge poput strategije, dizajna i rasta za digitalne proizvode. Misli da će Five pomoći da se Endava transformira u joj atraktivniju tvrtku i proširi paletu usluga te ističe da u Endavi očekuju da će im se akvizicija isplatiti već u prvih godinu dana.

Abrus i Marušić u Fiveu će se baviti razvojem poslovanja, prodajom i organizacijom hrvatskog ureda, dok će se Marohnić baviti timom u New Yorku. Fiveovi proizvodi Shoutem i 57hours nisu dio ove akvizicije i odvojit će se u zasebne tvrtke sa 30-ak radnika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje