Obavijesti

Tech

Komentari 1

'Novska može postati centar gaming industrije': A1 osigurao gigabitnu optičku mrežu Simori

'Novska može postati centar gaming industrije': A1 osigurao gigabitnu optičku mrežu Simori
5

Glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska Tomislav Makar istaknuo je da je u inkubatoru u Novskoj dostupna gigabitna A1 optička i tzv. indoor 5G mreža

VIDEO

Strategija A1 Hrvatska je ubrzana izgradnja 5G infrastrukture, a nakon završetka aukcije za 5G frekvencije, tijekom ljeta planira u rad pustiti 5G mrežu, najavili su u srijedu čelnici tog telekoma u Novskoj gdje surađuju s agencijom SIMORA i inkubatorom Pismo u razvoju digitalnih vještina, rješenja i 'gaminga'.

Suradnjom A1 Hrvatska i SIMORA-e (Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije) developeri i polaznici programa za razvoj igara ('gaming') u poduzetničkom inkubatoru Pismo u Novskoj dobili su priliku raditi s najboljim pristupnim tehnologijama te prilagoditi svoje proizvode brzinama, latenciji ("odaziv mreže") i drugim prednostima koje pružaju gigabitne 5G i brzine optičke mreže, objasnio je na konferenciji za novinare u Novskoj direktor SIMORA-e Mario Čelan.

Tu je agenciju, kako je dodao, nedavno Europsko udruženje razvojnih agencija iz Bruxellesa proglasilo najboljom europskom razvojnom agencijom, a njihov projekt "Centar gaming industrije" uvršten je u strateške infrastrukturne projekte unutar Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
A1 Hrvatska osvojila svjetsko priznanje za programe razvoja zaposlenika
A1 Hrvatska osvojila svjetsko priznanje za programe razvoja zaposlenika

- To dokazuje da Novska može postati regionalni centar te industrije koja je brzorastuća u svijetu, što donosi dodanu vrijednost lokalnoj zajednici i Hrvatskoj. U našem inkubatoru već sad posluje 50-ak startupova, a u tijeku je edukacija pete generacije polaznika programa za videoigare -  kazao je Čelan, dodajući da uz suradnju s A1 dobivaju besplatni internet te namjeravaju razvoj domaće gaming industrije i zajednice te e-sporta.

Izvijestio je da je u Novskoj trenutno oko 200 developera, čime je taj grad među jačima u Europi.

Predsjednik Uprave A1 Hrvatska Jiri Dvorjančanský kazao je da ta suradnja nadilazi tehničku podršku te je usmjerena i na učenje digitalnih vještina budućnosti povezano s gaming industrijom.

- Vjerujem da će Novska postati 'hot spot' gaminga ne samo u Hrvatskoj i Europi nego i globalno, a naši su im stručnjaci i njihovo znanje na raspolaganju za razvoj i primjenu novih tehnologija poput 5G-a, koja će biti jedan od pokretača oporavka te razvoja domaćeg gospodarstva i ubrzane digitalizacije s izravnim utjecajem na povećanje zaposlenosti i BDP-a u Hrvatskoj - ocijenio je Dvorjančansky.

Istaknuo je kako je A1 poznat po tome što podupire inovativnost te da su predani pomoći razvoju društva i razvoju novih tehnologija. 

- Zato investiramo u nove tehnologije te smo i ovdje investirali u 5G tehnologiju koja je temelj za razvoj digitala i IT industrije u Hrvatskoj - rekao je Dvorjančansky. Na pitanje zašto 5G i koja je njegova važnost, napravio je paralelu s 2005. godinom kada je rijetko tko mogao reći što će se dogoditi s iPhoneom ili kako će se razvijati Google te svijet aplikacija. A zahvaljujući toj tehnologiji nastali su potpuno novi poslovni modeli i nova korisnička iskustva.

- Vjerujemo da će 5G zbog svojih novih mogućnosti razviti dodatnu razinu digitalnih tehnologija. Vidimo velike prilike, ne samo u gaming industriji, nego i u svijetu e-učenja ili e-medicine. Ova tehnologija omogućuje modernizaciju i robotizaciju unutar ustanova kako bi postale kompetentnije - rekao je Dvorjančansky. 

Glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska Tomislav Makar istaknuo je da je u inkubatoru u Novskoj dostupna gigabitna A1 optička i tzv. indoor 5G mreža, te da su očekivane performanse, gigabitna brzina i niska latencija ostvarene na testnoj mreži u frekvencijskom području od 3,5 GHz.

- Gigabitne brzine su jako važne za razvoj digitalnog društva, kao i iskorištavanje mogućnosti 5G uređaja, a 5G tehnologiju i mrežu želimo dovesti i u velika i manja naselja, ruralne prostore. Sada smo u razdoblju kada se očekuje davanje koncesija tj. dodjela frekvencija za 5G, što će biti u iduća dva-tri mjeseca, kroz srpanj i kolovoz - kazao je Makar.

 

Najavio je i da strategiju ubrzane izgradnje 5G infrastrukture planiraju u frekvencijskom području od 3,5 GHz, kao i povećanje pokrivenosti i kvalitete širokopojasnog pristupa na 5G i 4G tehnologiji u frekvencijskom području od 700 MHz, što će omogućiti kvalitetan širokopojasni pristup i na lokacijama gdje je bakrena parica kao zastarjela tehnologija prošlosti jedina dostupna.

A što omogućuje 5G kroz igru su pokazali Dvorjančansky i Roko Tošić, bivši hrvatski stolnoteniski reprezentativac odigravši virtualni stolnoteniski meč. Tošić je pohvalio igru primijetivši da postoji prostor za povećanjem brzine i finoću pokreta, ali je dodao da bi takva igra bila sjajna za početnike, djecu koja žele učiti tenis. Na konferenciji su istaknuli da nove tehnologije omogućavaju da djeca, primjerice na otoku, kroz virtualnu stvarnost mogu trenirati i s trenerima kao što je Tošić koji može biti stotinama kilometara udaljen.

Koliko je za samu gamersku industriju važan G5 pojasnio je Vedran Škarica, jedan od pionira digitalne stvarnosti, rekavši da zbog kašnjenja od milisekunde, gamer može ostvariti loš rezultat. A kad je u pitanju brzina, ništa se ne može mjeriti s 5G.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković