Obavijesti

Tech

Komentari 25

Oči Jadrana: Vide krijumčare u mraku i talijanske krivolovce...

'Oči Jadrana' vide krijumčare i talijanske krivolovce i u mraku
1

Konstruiran je za šest sati autonomije letenja i opremljen suvremenom senzorskom opremom, koja omogućuje djelovanje u dnevnom i noćnom režimu rada

Sustav bespilotnog zrakoplova velikog dometa nije daleka budućnost za Hrvatsku, štoviše, danas će u Zračnoj luci Brač biti predstavljeno 'oko Jadrana' kojim će se nadzirati sigurnost i čistoća našeg mora.

Bespilotni zrakoplovni sustav tipa 'Schiebel Camcopter S-100' čini zemaljska upravljačka jedinica i zrakoplov s vertikalnim uzlijetanjem i doletom do 100 km.

Konstruiran je za šest sati autonomije letenja i opremljen najsuvremenijom senzorskom opremom, koja omogućuje djelovanje u dnevnom i noćnom režimu rada.

POGLEDAJTE VIDEO

Josipu Bilaveru, državnom tajniku za more, na ovom će događaju društvo praviti  predstavnici Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA), predstavnici Oružanih snaga RH i Središnje koordinacije za zaštitu prava i interesa RH na moru, kao i predstavnici brodara i luka te predstavnici znanstvene i stručne zajednice.

Uvođenjem bespilotnih zrakoplova u svrhu pružanja podrške sigurnoj plovidbi i zaštiti mora od onečišćenja u redovnu primjenu, Republika Hrvatska svrstava se među prve članice Europske unije, koja su realizirale primjenu ovog sustava, napominju iz Ministarstva mora. 

VIDEO: Ni talijanski krivolovci neće nam promaknuti

Pokretanje videa ...